Large snimka zaslona 2024 01 11 143537

Federacija građevinskih radnika Indije osudila je planove više indijskih saveznih država da se deseci tisuća radnika pošalju u Izrael kako bi zamijenili palestinske radnike. Kao primjer međunarodne radničke solidarnosti prenosimo tekst Tanupriya Singh u prijevodu Ane Vračar.

 

Najmanje dvije savezne države u Indiji u kojima je na vlasti desna nacionalistička stranka Bharatiya Janata (Bharatiya Janata Party, BJP) najavile su upućivanje građevinskih radnika u Izrael.

Krajem prošle godine Izrael je najavio da namjerava zaposliti i do 100 tisuća radnika iz Indije kako bi nadomjestio palestinske radnike u građevinskom sektoru. Nakon početka operacije "Potop Al-Aksa", početkom listopada 2023., izraelska država je poništila radne dozvole radnicima iz Gaze, gdje su stope nezaposlenosti i siromaštva na rekordnim razinama zbog sedamnaestogodišnje blokade.

Prema podacima Banke Izraela, u drugom kvartalu prošle godine u građevinskom sektoru radilo je 75 tisuća Palestinaca sa Zapadne obale i 12 tisuća radnika iz Gaze. Osim njih, u ovom sektoru radilo je još 15 tisuća neformalnih radnika sa Zapadne obale i 23 tisuće migrantskih radnika iz drugih država.

Migrantski radnici i Palestinci u izraelskom građevinskom sektoru obavljaju najteže fizičke poslove, uključujući rad na temeljima zgrada, žbukanje, i postavljanje skela. Sve to obavljaju unutar Zelene linije, međunarodno priznate granice između Izraela i palestinskih teritorija, ali i u ilegalnim izraelskim naseljima.

Prema procjenama izraelskog Ministarstva financija, gubitak ovog dijela radne snage mogao bi stajati gospodarstvo i do 830 milijuna američkih dolara mjesečno.

Građevinski sektor je ujedno i jedan od najopasnijih u izraelskom gospodarstvu. Većina radnika koja pogine na radnim mjestima u ovom sektoru su upravo Palestinci, uključujući one s izraelskim državljanstvom.

Početkom studenog, kada se pročulo da se Izrael okreće Indiji radi zapošljavanja radnika, deset najvećih indijskih sindikata upozorilo je kako se radi o "katastrofalnom" i "nemoralnom" potezu: "Taj korak će značiti da Indija postaje sudionica u genocidnom ratu kojeg Izrael provodi protiv Palestinaca."

Pročitaj više: Sindikati blokiraju izvoz oružja Izraelu: Internacionalna radnička solidarnost

Indijska vlada na upozorenja sindikata odgovorila je da nije upoznata s "konkretnim brojevima i zahtjevima" koji su pristigli iz Izraela, ali su radničke organizacije napomenule da je još u svibnju 2023. potpisan sporazum između dviju država kojim se predviđa zapošljavanje do 42 tisuće indijskih radnika u Izraelu. Od toga, 80 posto zaposlilo bi se u građevinskom, a ostatak u sektoru skrbi.  

U decembru, savezna vlada BJP-a u državi Haryana započela je proces zapošljavanja 10 tisuća radnika koji bi, među ostalim, bili zaposleni u izraelskom građevinarstvu. Proces je započeo nakon brojnih posjeta izraelskih predstavnika, uključujući one iz redova Izraelskog društva građevinara (Israeli Builders Association, IBA). Tijekom jednog od posjeta, zamjenik predsjednika IBA-e rekao je novinskoj agenciji PTI da društvo za početak namjerava dovesti 10 tisuća indijskih radnika u Izrael, a nakon toga njihov broj povećati na 30 tisuća.

Nedugo zatim, najavljeno je da država Uttarakhand "ispituje mogućnost" slanja građevinskih radnika u Izrael.

I vlada države Uttar Pradesh, gdje je BJP također na vlasti, krajem prosinca počela je regrutirati radnike za rad u Izraelu. Vlasti Uttar Pradesha rade na jačanju veza s izraelskim okupacijskim režimom, uključujući na polju "modernizacije policije": radi se o državi čije su policijske snage odgovorne za teška kršenja ljudskih prava.

Građevinskim radnicima iz Uttar Pradesha koji pristanu otići u Izrael obećana je mjesečna plaća do 1609 američkih dolara, puno više od dvjestotinjak dolara minimalne plaće koju propisuje indijska vlada. Pritom dobar dio nestručnih građevinskih radnika u Indiji još uvijek ne zarađuje ni taj minimalni iznos.

Međutim, plaće indijskih radnika u Izraelu navodno će se deponirati kod poslodavca i radnici će moći pristupiti novcu tek po isteku ugovora, koji bi mogao trajati od jedne do pet godina.

Nakon prve najave vlade Haryane, Federacija građevinskih radnika Indije (Construction Workers Federation of India, CWFI) pozvala je svoje članove na otpor.

“Na stranicama vladinog programa za zapošljavanje Haryana Kaushal Rojgar Nigam objavljeni su posebni kriteriji za zapošljavanje mladih radnika. Radi se o podmuklom pokušaju iskorištavanja siromašnih građevinskih radnika i njihovom slanju u Izrael, uz obećanje visokih plaća, ali po cijenu smrti, gladi i gubitku prihoda palestinskih radnika", izjavio je CWFI, dodajući da bi ovakvo upućivanje radnika “u biti pružilo podršku genocidnim napadima na Palestinu”.

Sindikat je pozvao vladu da umjesto da pregovara o slanju radnika u Izrael, u Ujedinjenim narodima podrži zahtjev za trenutnim prekidom vatre i osnivanje neovisne palestinske države.

“Građevinski radnici u Indiji stoje bok uz bok s radničkom klasom i narodom Palestine, koji se suočavaju s genocidnim napadima Izraela uz punu potporu Sjedinjenih Američkih Država i drugih imperijalističkih zemalja”, naveli su u CWFI..

Naslovna fotografija: Wikimedia Commons/Radnička prava
Prevela: Ana Vračar
Tekst napisala: 

 

Tanupriya Singh
    Preporučite članak: