Large naslovna iz radni%c4%8dke %c5%a1tampe

Čime su se sindikati bavili u posljednjih mjesec i pol pročitajte u novom broju rubrike "Iz radničke štampe" naše Sare Panjkote.

 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su uključivanje sindikata i radničkih predstavnika u obranu ljudskih prava u korporativnim lancima opskrbe. Početkom ožujka, Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) usvojio je prijedlog Direktive o dužnoj pažnji za održivo poslovanje, a Europska komisija nešto prije, koncem veljače. Cilj Direktive je poticanje održivog i odgovornog ponašanja u korporativnim lancima opskrbe.

Sindikat pomoraca Hrvatske održao je za Dan žena na Pomorskom fakultetu u Splitu okrugli stol na temu Žene u pomorstvu. Na okruglom stolu se iz ženske perspektive pričalo o životu na brodu, a govornice i govornici su bili pomorkinje s iskustvom plovidbe na brodovima za kružna putovanja, za prijevoz plina (LNG) i odobalnim brodovima te predstavnici prosvjete i sindikata.

Početkom ožujka održala se Skupština ženske sekcije SSSH. Uvodni govor je održao predsjednik SSSH Mladen Novosel koji je uputio na važnu borbu protiv rodne nejednakosti i borbu za jednake plaće. Na Skupštini je za predsjednicu ponovno izabrana Emina Ibrahimi iz Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH), potpredsjednica Mirjana Rapo iz Sindikata prometa i veza Hrvatske i 12 članica Glavnog odbora.

S ciljem razrješenja problema vezano za situaciju s preuzimanjem većinskog dijela dionica od strane turske grupacije Yilidrim i odugovlačenjem od strane Vlade RH održala se zajednička sjednica Sindikata EKN-a Petrokemije i Sindikata DEMOS-HUS Petrokemije. Radnici Petrokemije su istaknuli da su se cijene plina stabilizirale te da treba pokrenuti proizvodnju. Nasuprot radnicima stoje vlasnici Petrokemije, država te INA i PPD. Dvije godine interes za Petrokemiju iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom. Na sjednici su radnici zatražili od Uprave Petrokemije da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih postrojenja, od Vlade RH da donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije, od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da organizira sastanak na kojem će biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije te su tražili zaduženje Radničkog vijeća Petrokemije da s Upravom društva organizira centralni Skup radnika na kojem će 1.300 zaposlenih poslati posljednje upozorenje svima i razmotriti buduće zajedničke aktivnosti.

Sindikat EKN-a Hrvatske poslao je otvoreno pismo ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću. Osvrnuli su se na situaciju s radnicima Petrokemije koji nisu radili dulje od godinu dana. Također su podsjetili na probleme oko nejasnog vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije. Turski investitori su poručili da su u procesu preuzimanja tvornice upoznati sa svim njenim problemima i suglasni s usvojenim desetogodišnjim planom investicija od 600 milijuna kuna, koji obuhvaća i sva potrebna ulaganja u ekologiju te su spremni surađivati sa sindikatima.


Ilustracija, foto: Pxfuel


Nakon silnih pregovora sindikati su dobili prvu bitku te je Vlada Republike Hrvatske odobrila sklapanje međudioničarskog ugovora i ulazak turske grupacije u vlasničku strukturu kutinske Petrokemije. Željko Klaus je za N1 televiziju izjavio da bi još mjesec dana nepokretanja proizvodnje značio bi definitivni kraj za Petrokemiju i da sindikati pozdravljaju raspetljavanje vlasničkih odnosa. Klaus se nadovezao na izjave iz Yildirimada će prije pokretanja proizvodnje biti izvršen proces modernizacije te izjavio da ako modernizacija znači stavljanje 500 radnika na čekanje, Turci imaju problem”.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) poslali su otvoreno pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću. Problem je uvođenje kabotaže, odnosno mogućnosti da se međunarodne autobusne linije koriste i za prijevoz putnika kojima je odredište unutar RH, koja može uništiti radna mjesta i ugroziti radnička prava, a sami građani će dobiti skuplju i manje dostupnu uslugu. Većina članova Radne skupine za pripremu izmjena Zakona o javnom prijevozu u cestovnom prometu nije zadovoljna uvođenjem kabotaže. Ovaj prijedlog je podržala samo jedna tvrtka, Flixbus, koji ima specifičnu poziciju na tržištu. Bitno je naglasiti da mnoge europske zemlje ne žele implementirati kabotažu u svoje zakonodavstvo.

SOMK – Sindikat obrazovanja medija i kulture jedan je od potpisnika drugog dodatka Kolektivnom ugovoru za zaposlene u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb. Ugovoreno je linearno povećanje koeficijenta za 6 posto, što znači povećanje od 87 € za odgojno obrazovne radnike, povećanje od 74 € za odgojno obrazovne radnike i zdravstvene voditelje, povećanje od 70 do 80 € za administrativno-tehničko osoblje i povećanje od 45 do 70 € za pomoćno-tehničko osoblje. Dogovoreno je i da se pregovaranje nastavlja na jesen, kada je potrebno uskladiti koeficijente sukladno stručnoj spremi i otvoriti pitanja i prijedloge pristigle od članova sindikata. 

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)

Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske je krajem ožujka potpisao novi Kolektivni ugovor za Erste&Steiermärkische bank d.d. koji vrijedi do 31. 12. 2023. Novim Kolektivnim ugovorom zadržana su postojeća materijalna prava radnika kao što su regres, božićnica, dar u naravi za Uskrs, dar za djecu do 15 godina te troškovi za topli obrok u maksimalnom neoporezivom iznosu.

Matica hrvatskih sindikata (MHS)

Sindikat zaposlenika u zdravstvu Hrvatske (SZZH) je na odluku Upravnog odbora Sindikata zaposlenika u zdravstvu Hrvatske postao novi član Matice hrvatskih sindikata. SZZH je samostalna, dobrovoljna, interesna, izvanstranačka udruga radnika u ustanovama i drugim organizacijskim oblicima rada čija je djelatnost zdravstvo i socijalna skrb te se u sindikat mogu učlaniti radnici svih struka zaposleni u djelatnosti zdravstva i radnici drugih djelatnosti i struka, osobe na praksi, učenici, studenti, pripravnici i volonteri.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak najavila je prosvjede medicinskih sestara. Povod prosvjeda je višegodišnja degradacija struke, katastrofalni radni uvjeti i male plaće. “Nećemo prosvjedovati jedan dan. Vjerojatno ćemo dočekati i Međunarodni dan medicinskih sestara kako bismo zaokružili. To je desetak dana”, izjavila je Prašnjak. Veliki problem je nedostatak medicinskih sestara, odlazak mnogih radnica i radnika u inozemstvo,. “Ako istovremeno zvoni pet zvona, a jedna je sestra u službi s 20 pacijenata – ona se jednostavno ne može javiti, nego može otići samo jednom bolesniku”, dodala je Prašnjak te je zaključila da je štrajk moguća solucija.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD)

Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i predsjednik Uprave Holcim iz Koromačna sklopili su dogovor o povećanju plaće za 15 posto te se na taj način postiže pomak u materijalnim pravima radnika Holcima. Dogovor sindikata i Holcima je rezultat konstruktivnih pregovora sindikalnih pregovarača i svih radnika u Holcimu od kojih je preko 80 posto sindikalno organizirano.

Ilustracija, foto: Pixabay


SIKD je tijekom veljače poslodavcu Plavoj Laguni dostavio inicijativu za kolektivne pregovore te je postignut dogovor o povećanju plaća i materijalnih primanja za djelatnike Plave lagune. Aneksom Kolektivnog ugovora ugovoreno je povećanje osnovice za obračun plaće za 7,5 posto, te će ona od 1. svibnja iznositi 610 eura. Osim povećanja osnovice za obračun plaće, djelatnici će u 2023. godini moći ostvariti pravo na maksimalno neoporezive iznose nagrada za radne rezultate (995 eura) i prigodnih nagrada (663 eura).

U Jadranu Crikvenica članovi Uprave Jadrana Ivan Safundžić i Miroslav Pelko uime menadžmenta, te predstavnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Anita Kapelari te Ivan Blažević, predstavnik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) potpisali su novi kolektivni ugovor. Kolektivnim ugovorom će se povećati materijalna prava radnika u Jadranu, povećana je osnovica plaća svim radnicima za 13 posto, što je najveći porast u zadnjih pet godina, a primjenjivat će se od 1. svibnja ove godine. Za dio zaposlenika koji rade u hotelskim operacijama i u zajedničkim središnjim službama predviđeno je povećanje do 10 posto, a za posebno deficitarna zanimanja u hotelsko-turističkom poslovanju povećane su tarife za pojedina radna mjesta od 8 pa do 23 posto. Povećan je i iznos dnevne naknade za topli obrok s dosadašnjih 17 kuna na 2,65 eura.

Dogovoreno je povećanje plaća i drugih materijalnih prava radnika Pulaprometa. Osnovica za obračun plaće će se povećati za 7 posto, odnosno s dosadašnje 401,33 eura na 429,42 eura, koeficijent za deficitarna radna mjesta (vozači, automehaničari, autoelektričari i autolimari), povećavaju se s 1,90 na 1,95, a stalni mjesečni dodatak povećava se s 92,91 na 95 eura. Dežurnim vozačima na sve sate odrađene na linijama obračunavat će se dodatak za otežane uvjete rada, a radnicima koji su na pripravnosti dodatak će se obračunati na sve ugovorene sate pripravnosti, neovisno o intervenciji. Na jesen, prije usvajanja gradskog proračuna, uslijedit će novi kolektivni pregovori za cijenu rada u 2024.

Regionalni industrijski sindikat (RIS)

RIS i Novi sindikat predstavili su Europsku građansku inicijativu za prikupljanje potpisa za dostojanstvene plaće, a potpisi će se skupljati od 1.5. do 20.5. Kampanju Kvalitetna odjeća, pravedna plaća pokrenulo je nekoliko međunarodnih organizacija među Kojima su i Clean Clothes Campaign (CCC), Fashion Revolution, Fair Wear, Fair Trade. Uz Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat, članove Clean Clothes kampanje, u Hrvatskoj u inicijativi sudjeluju i drugi članovi Koalicije za dostojanstvenu plaću. Centar za mirovne studije (CMS), Kuća ljudskih prava, PaRiter, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH), Fashion Revolution Hrvatska i Centar za edukaciju i savjetovanje (CESI). Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković naglasio je da je cilj inicijative “prikupiti milijun potpisa europskih građana i od Europske komisije zatražiti donošenje direktive kojom bi se zajamčilo pravo radnika u tekstilnoj industriji na dostojanstvenu plaću. Direktiva bi bila obvezujuća za sve tvrtke koje djeluju na području Europske unije, ali i za one koje prodaju proizvode u EU“.

Ilustracija, foto: ILO Asia-Pacific

 

Novi sindikat (NS)

Uz već spomenutu kampanju Novi sindikat je pokrenuo lobiranje za izmjenu Zakona o radu u dijelu koji od 1. 1. 2024. regulira rad digitalnih platformi preko kojih se omogućuje izbjegavanje izravne odgovornosti prema radnicima, a u potpunosti je onemogućeno kolektivno pregovaranje i utjecaj radnika na materijalna prava i uvjete rada. Iz sindikata naglašavaju kako je bitno da se kroz ZOR utvrdi izravna odgovornost digitalnih platformi za sve radnike koji za njih obavljaju poslove, a kao najbolje rješenje smatraju izbacivanje mogućnosti zapošljavanja preko agregatora. Uz to, zalažu se za bolju regulaciju zapošljavanja stranaca, čime bi se zaštitilo dostojanstvo stranih radnika u Hrvatskoj i onemogućilo korištenje stranih radnika za snižavanje cijene rada.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH)

Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) upozorili su ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku predstavljaju žestok udar na slobodu medija. Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, izjavio je da su moguća privođenja novinara u slučaju da se ne odazovu pozivu suda u kaznenom postupku te je zaključio da novinari “ne bi bili uhićeni, nego samo prisilno dovedeni”. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je u pismu ministru objasnio da je ta izjava neprihvatljiva, kao i sama najava izmjena Zakona.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb i predstavnici reprezentativnih sindikata potpisali su novi Kolektivni ugovor posljednjeg dana ožujka kada je istjecala produžena primjena postojećeg Kolektivnog ugovora. Novim Kolektivnim ugovorom se uređuju obveze i prava radnika i poslodavca. Ugovor su potpisali predstavnici triju reprezentativnih sindikata – Marijan Petričević (HURS – Sindikat tehnike HRT-a), Maja Sever (SNH – Sindikat novinara i medijskih radnika HRT-a) i Josipa Jelčić Bjelajac (Samostalni Sindikat radnika HRT-a).


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Pixnio/Radnička prava
Tekst sastavila:

Sara Panjkota
    Preporučite članak: