Large naslovna iz radni%c4%8dke %c5%a1tampe

U novom broju rubrike "Iz radničke štampe" pročitajte o brojnim svibanjskim sindikalnim akcijama.

 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

Početkom svibnja medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu organizirali su polusatni prosvjed kojim su zatražili dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprjeđenje radno-pravnog statusa. Prosvjedovalo se zbog nezadovoljstva vladinom uredbom kojom se dobilo povećanje plaća od 3 do 5 posto. Mini-prosvjede za vrijeme dnevne pauze radnika organizirali su Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi Hrvatske (SSZSSH) te Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara (HSSMS-MT), a predsjednik SSZDDH-a Stjepan Topolnjak izjavio je kako je u Hrvatskoj cilj da cijena rada bude što niža i da rade samo oni koji su spremni raditi za nisku plaću te je poručio kako se to ne smije dozvoliti.

Prosvjedne aktivnosti kulminirale su 11. svibnja okupljanjem na Zrinjevcu i prosvjedom upozorenja “I mi smo zdravstvo” na kojem su medicinske sestre i tehničari, fizijatri, laboranti, i ostalo zdravstveno i nezdravstveno osoblje izrazili nezadovoljstvo nejednakim tretmanom u odnosu na liječnike kojima su koeficijenti povećani u prosjeku za 10 posto, dok se njima nudi maksimalno nudi nešto više od 5 posto.

„Koeficijenti čine pravednost, koeficijenti čine ravnopravnost prema svima vama radnicima i zato su koeficijenti važni i zato se oni vama moraju povećati prije bilo kakvog zakona o plaćama ili bilo kojih drugih odluka Vlade RH, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Krajem mjeseca u Ministarstvu zdravstva održao se sastanak s predstavnicima sindikata vezano za zahtjeve da se medicinskim sestrama, tehničarima, fizioterapeutima, laborantima, inženjerima, kuharima, spremačicama i ostalom nezdravstvenom osoblju poveća koeficijent za 10 posto. Predsjednica Vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak potvrdila je da su određeni detalji dogovoreni te je objasnila da su sindikati iznijeli prijedloge, a konačan dogovor bi trebao biti postignut na sljedećem sastanku 31. svibnja. “Ovo ne znači da odustajemo od štrajka. Značilo bi kad bismo vidjeli da je prihvaćeno ono što je sada bilo na stolu”, izjavio je Stjepan Topolnjak. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić istaknuo je da ništa konkretno nije dogovoreno te kako je siguran da do štrajka neće doći.

Sindikat metalaca Hrvatske-industrijski sindikat (SMH-IS) potpisao je s predsjednicom uprave tvrtke Eurocable Tihanom Jurčević Stupnišek novi kolektivni ugovor. Ugovor je potpisan na neodređeno vrijeme te su se njime značajno poboljšale plaće i materijalna prava radnicima. “Pregovori su trajali od srpnja 2022. godine, a ovim kolektivnim ugovorom povećale su se plaće, uvjeti rada i neoporezivi primici, od božićnice i regresa do minulog rada”, istaknuo je Leonid Čimbur, dopredsjednik SMH-IS i regionalni povjerenik regije Središnja Hrvatska. Glavni sindikalni povjerenik SMH-IS Adnan Međić objasnio je kako je dogovorena povišica plaća od oko deset posto, božićnica koja je prije bila 500 kuna sada iznosi 200 eura, a regres je s 1.000 kuna podignut na 240 eura.

Početkom mjeseca u Rijeci se održala konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) poručili kako su dječji vrtići Grada Rijeke pred štrajkom jer Grad Rijeka i dalje ne želi plaće odgajatelja i tehničkog osoblja izjednačiti s plaćama u osnovnim školama. Nakon gotovo sedam mjeseci pregovora o novom kolektivnom ugovoru iz grada su ponudili povećanje osnovice plaća za 18 posto, ali uz to i smanjenje koeficijenta za odgajateljice s višom stručnom spremom, na što sindikati ne žele pristati. “Trenutno bruto plaća odgajateljice s višom stručnom spremom iznosi 1.067 eura, tražimo povišicu na bruto 1.380 eura, a Grad nudi 1.298 eura, što je 8 posto manje nego za posao s istim kvalifikacijama u školi i na to nećemo pristati”, poručila je Ingrid Čavić, dopredsjednica SOMK-a. Članica SOMK-a iz riječkog vrtića More Maja Ružić objasnila je kako je “stanje u vrtićima jako kritično. Ljudi rade više puta tjedno duple smjene jer nema tko raditi. Na natječaje za zapošljavanje odgojitelja nitko se nije javio, a tehničko osoblje se nalazi na rubu siromaštva.” Nakon konferencije za medije 99 posto članova sindikata koji su izašli na referendum izjasnilo se da podupiru štrajk te su odlučili da će dan štrajka biti poznat nakon što se članovi Štrajkačkog odbora dogovore za datum. Sredinom mjeseca Grad Rijeka je prihvatio zahtjev sindikata da se plaće u dječjim vrtićima izjednače s plaćama u osnovnoškolskom obrazovanju. S obzirom na to da su sindikati pokrenuli pripreme za štrajk, provedena je anketa u kojoj su se članovi sindikata izjasnili prihvaćaju li ponudu gradonačelnika Rijeke ili kreću u štrajk. Radnici su se s postotkom većim od 90 posto izjasnili da prihvaćaju ponudu te da će se aktivnosti oko štrajka zaustaviti.

Radnici Petrokemije, foto: SSSH


Grupacija Yildirim, koja je početkom travnja postala vlasnik 54 posto dionica Petrokemije, početkom svibnja donijela je odluku kojom ukida smjenski rad u tvornici i mijenja radno vrijeme, tako da bi radnici trebali raditi od 8:30 do 16:30 sati što izaziva materijalne i logističke probleme za oko 1.300 radnika. Radnicima nisu objasnili zbog čega mijenjaju klasični način rada te su najavili modernizaciju i pokretanje proizvodnje. Ukidanje smjenskog rada bi uvelike utjecalo na financijsku stabilnost radnika jer njegovo ukidanje znači ukidanje naknade za smjenski rad i automatski manje plaće.

Na skupu radnika je Željko Klaus, predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN), objasnio poziciju sindikata koji su u vrijeme kupoprodaje većinskog dijela dionica bili na strani investitora jer su htjeli pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji. “Radnici u Petrokemiji rade za mizerne plaće, pa, ako preračunamo, prosječna satnica je tek nešto više od 5 eura, dok je u ostatku Hrvatske više od 8 eura. Ni danas ne govorimo o većim plaćama, nemojte nam od te sirotinje još i uzimati”, rekao je Klaus, tijekom čijeg su govora predstavnici novih većinskih vlasnika zatražili da mu se oduzme riječ.

Sredinom mjeseca više od 500 radnika kutinske Petrokemije okupilo se na kratkom skupu. Sindikati su objasnili kako trenutna situacija u tvrtki nije za štrajk, te predstavili daljnje korake prema zakonskim industrijskim akcijama, do kojih će se posao u tvrtki obavljati regularno. Sindikat EKN Petrokemije, Sindikat DEMOS-HUS i Udruga branitelja Petrokemije su upravi, nakon dva neuspjela pokušaja sastanka, uputili poziv za organiziranje sastanka s predstavnicima radnika u kojem su pozvali novu upravu na socijalni dijalog.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)

Kongres Europske konfederacije sindikata (ETUC) završio je izborom novog rukovodstva koje je ujedno i najmlađe u povijesti organizacije. Irska sindikalistica Esther Lynch, koja se prvi put uključila u radnički pokret radeći u tvornici mikročipova 1980-ih, vodit će tim sljedeće četiri godine kao glavna tajnica ETUC-a, a za predsjednika ETUC-a izabran je Wolfgang Katzian, predsjednik austrijske nacionalne središnjice (ÖGB). Na Kongresu su sudjelovali i predstavnici hrvatskih sindikalnih središnjica koje su članice ETUC-a; Mladen Novosel i Dijana Šobota (SSSH), Kristina Radić Sudar i Robert Brozd (MHS) i Marija Hanževački i Tomislav Kovačević (NHS).

Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH) organizirao je 26. svibnja prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa. Razlog prosvjedu je nezadovoljstvo stanjem u zatvorskom sustavu i lošim materijalnim pravima. Zatražili su povećanje plaća za 15 posto i hitan sastanak s resornim ministrom te su upozorili da je moguć i štrajk ako ne dođe do dogovora. Sindikalisti također zahtijevaju raspisivanje natječaja za zapošljavanje najmanje 200 novih pravosudnih policajaca.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN RH) je Vladi RH odnosno predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici najavio štrajk koji će u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu početi u ponedjeljak, 5. lipnja, u 7 sati. Obavljat će se samo nužni poslovi, odnosno poslovi koji su prijeko potrebni radi sprječavanja ugrožavanja života, zdravlja ili osobne sigurnosti ljudi. Razlog štrajkanja je zaštita i promicanje gospodarskih i socijalnih interesa članova Sindikata, državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Iz sindikata su najavili da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva koje su postavili Vladi RH. Zahtjevi koje traže su povećanje plaća i reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Štrajkači ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu, foto: SDLSN

 

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD)

Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) i Maslinica d.o.o. Rabac sklopili su novi Kolektivni ugovor za radnike Maslinice kojim su poboljšana materijalna prava radnika te je usklađen s izmjenama Zakona o radu. Najniža osnovna bruto plaća za najjednostavnije poslove iznosit će 878,24 eura, a radnici će ostvarivati i dodatak za rad nedjeljom i praznikom od 50 posto, i od 30 posto za noćni rad.

Nakon inicijative SIKD-a za reguliranje materijalnih prava radnika i više održanih sastanaka pregovaračkih odbora, dogovorena su povećanja plaća za radnike hotela Maistre. U 2023. godini osnovica za obračun plaće rast će za 11,09 posto. Nova će osnovica iznositi 634 eura te će doći do korekcije koeficijenata za određena radna mjesta i do otvaranja novih radnih mjesta koja će djelatnicima omogućiti daljnja napredovanja.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH)

Na 35. Skupštini Sindikata novinara Hrvatske (SNH) održanoj u Novinarskom domu u Zagrebu Maja Sever je izabrana za predsjednicu SNH. Sever je ovo drugi mandat u kojem je najavila nastavak rada na ostvarenju Nacionalnog kolektivnog ugovora, otvaranje kolektivnih pregovora u medijskim kućama, jačanja sindikalnih podružnica, zaštitu freelancera i atipičnih radnika/ca, i zajednički rad na zaštiti radničkih i profesionalnih prava. Sindikalni tim predstavnika radnika u medijskom sektoru, u kojem su uz SNH i Sindikat grafičara i Sindikat obrazovanja, medija i kulture pokušava s Udrugom novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (UNI-HUP) u sklopu EFJ/SNH projekta Sindikati za pravedan oporavak otvoriti socijalni dijalog za obnavljanje pregovora o sektorskom kolektivnom ugovoru. Do sklapanja Nacionalnog kolektivnog ugovora aktivnosti SNH i dalje će ići u smjeru očuvanja tri postojeća kolektivna ugovora na razini medijskih kuća (HRT, Hina, Novi list).

Predstavnice novoosnovane prevoditeljske podružnice SNH sastale su se u Ljubljani s kolegicama i kolegama prevoditeljima iz slovenskog sindikata ZASUK koji okuplja prekarne kulturne radnike. Razgovoru i razmjeni iskustava oko kolektivnog pregovaranja samozaposlenih, tj. freelancera, pridružila se Hanna Gorschelnik iz finskog sindikata Kieliasiantuntijat/Language Experts. Taj je sindikat u suradnji s ostalim partnerima, među kojima je i finski sindikat novinara, u travnju ostvario uspjeh kada su potpisali prvi kolektivni ugovor za freelancere. Uspjeli su prvi kolektivno ispregovarati tarife u skladu sa Smjernicama za primjenu prava Unije o tržišnom natjecanju na kolektivne ugovore u pogledu uvjeta rada samozaposlenih osoba bez zaposlenika. Iz ZASUK-a su istaknuli da je jačanje savezništva među radnicima i odupiranje eksploataciji u izrazito potplaćenoj prevoditeljskoj industriji i kulturnom i kreativnom sektoru od iznimne važnosti.

Nezavisni cestarski sindikat (NCS)

Nakon niza sastanaka i pregovora između predstavnika poslodavaca i sindikata NCS-a početkom svibnja potpisan je Kolektivni ugovor u Županijskim cestama (ŽC) Split na 4 godine. Kolektivnim ugovorom povećava se bruto plaća za 10 posto.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Pixnio/Radnička prava
Tekst sastavila:

Sara Panjkota
    Preporučite članak: