Large large naslovna iz radni%c4%8dke %c5%a1tampe

U novom broju rubrike "Iz radničke štampe" pročitajte o borbi i djelovanju sindikata tijekom rujna. 

 

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE (SSSH)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIV) uputili su otvoreno pismo šibensko-kninskom županu Marku Jeliću. Zajedno s radnicima Cesta Šibenik, u pismu naslovljenom “Direktoru pod povećalom DORH-a suspenzija i 70 posto plaće, a radnicima u legalnom štrajku ništa”, osvrnuli su se na uhićenje Roberta Miljkovića, direktora Cesta Šibenik d.o.o. i moguće nezakonite radnje unutar firme. Miljković će biti privremeno suspendiran te će za vrijeme suspenzije primati 70 posto plaće, a radnici i sindikati (SSSH i SPIV) takvo rješenje problematiziraju te traže ostavku ili opoziv. Zahtijevaju i imenovanje nove uprave koja bi trebala vratiti poslovanje firme u normalu, hitnu isplatu plaća za lipanj i srpanj, povlačenje otkaza koje je Miljković dao četvorici radnika zbog poticanja ostalih radnika na obustavu rada nakon odluke o neisplati plaća te stvaranje uvjeta za ozbiljan proces kolektivnog pregovaranja.

Nekoliko proteklih godina Sekcija mladih SSSH u suradnji sa Zakladom Friedricha Eberta organizira godišnje susrete mladih sindikalista, a tradicija će se nastaviti i ove godine, 20. i 21. listopada u Zagrebu. Cilj ovih susreta je edukacija mladih sindikalista, povezivanje aktivista iz različitih sindikata udruženih u SSSH, razgovor o principima organiziranja sindikata, stjecanje vještina za sindikalno-aktivistički rad, upoznavanje sa suvremenim izazovima na tržištu rada te razgovor i panel rasprava o potrebama i ulozi mladih radnika u sindikatu.

Koncem rujna predstavnici sindikata javnih i državnih službi i predstavnici Vlade RH održali su prvi sastanak pregovaračkih odbora o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne i državne službe. Sindikati javnih službi predložili su povećanje osnovice za 15 posto te povećanje božićnice, uskrsnice, regresa u iznosu od 300 eura te dara za djecu od 150 eura i jubilarne nagrade od 250 eura. Očekuju da će Vlada RH sindikalne zahtjeve smatrati neopravdanima, te da će se pozvati na Zakon o plaćama koji bi trebao biti donesen do kraja godine, a iz sindikata upozoravaju kako je taj zakon i dalje nepoznanica, naročito po pitanju koeficijenata i učinka na plaće. Novi sastanak trebao bi se održati 9. listopada.

"Sindikati nas čine snažnijima", foto: Flickr

 

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI (NHS)

Koncem rujna u Osijeku, u Transcom WorldWide d.o.o. održan je sastanak zbog provođenja postupka mirenja vezanog uz početak pregovaranja za prvi kolektivni ugovor. Mirenje je postupak rješavanja radnih sporova na način da neovisna i nepristrana osoba pomaže pronaći rješenje i konsenzus u radnom sporu između radnika organiziranim u sindikat i predstavnika vlasnika. Postupak mirenja je pokrenuo Hrvatski sindikat telekomunikacija nakon što se uprava Transcom WorldWide d.o.o. nije očitovala oko tri zahtjeva Sindikata za početak pregovaranja za donošenje prvog kolektivnog ugovora. Nakon održanog sastanka, miritelj, kojeg je imenovao Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ustanovio je da mirenje nije uspjelo.

SINDIKAT ISTRE KVARNERA I DALMACIJE (SIKD)

Početkom rujna u Zadru je potpisan novi Kolektivni ugovor za radnike u „Aluflexpack novi“ d.o.o. kojim će se radnicima plaće povećati za prosječno 8 posto kroz povećanje broja bodova po radnim mjestima. Dogovorena je i isplata uskrsnice od 55,00 eura, regresa od 100,00 eura, božićnice od 280,00 eura, dara djetetu do 15 godina starosti od 50,00 eura te nagrade uprave od 200,00 eura u slučaju da poduzeće bude dobro poslovalo.

Direktor Monte Gira, firme koja upravlja gradskim grobljem u Puli, Darko Bijelić i predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić potpisali su drugi aneks Kolektivnog ugovora za komunalno društvo Monte giro d.o.o. kojim se povećavaju plaće radnika. Osnovica za obračun plaće radnika s dosadašnjih 517,62 eura povećava se na 540,00 eura, te se povećavaju i koeficijenti svih radnih mjesta. Stalni mjesečni dodatak povećat će se sa 92,91 eura na 150,00 eura mjesečno, kao i naknade za pripravnost i dežurstva radnika.

NOVI SINDIKAT

Sindikalna povjerenica Novog sindikata Vesna Adžam krajem rujna sazvala je skup radnika, a povod je bio zbrinjavanje viška 19 radnika u firmi Lipovljani Lignum d.o.o. Sindikat je tražio da uprava da radnicima informacije o stanju u firmi te da ih se obavijesti hoće li biti još viškova. Odgovor je dao predstavnik poslodavaca koji je naglasio kako još nisu sigurni hoće li biti viškova, ali znaju da broj potrebnih radnika neće biti manji od 150, a trenutno stanje je 190 radnika. Radnike je zanimalo kakva će biti situacija s onima koji ostaju u firmi po pitanju plaća i uvjeta rada, a iz firme su naglasili da se materijalna prava ugovorena kolektivnim ugovorima poštuju te da će se odmah po odluci Vlade o povećanju minimalne plaće pokrenuti inicijativa za usklađenje plaće.

Foto: Sindikat novinara Hrvatske

 

SINDIKAT NOVINARA HRVATSKE (SNH)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izrazili su zabrinutost i neslaganje s predloženim uvođenjem novog kaznenog djela u Kazneni zakon, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidnih ili dokaznih radnji koje se tiču sudionika postupka odnosno sankcioniranje svih sudionika postupka. Iz sindikata poručuju da je ovakav prijedlog opasan jer predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarskoj profesiji i slobodnom novinarstvu te objašnjavaju kako bi novinarima tako bilo onemogućeno ili otežano medijsko izvještavanje o kaznenim postupcima i procesuiranju politički izloženih osoba, moglo bi ih se pritiskati da otkriju izvore ili provjeravati njihove komunikacije. Iz Ministarstva pravosuđa i uprave poručuju da je cilj prijedloga zaštita pretpostavke nedužnosti i prava na privatnost okrivljenika i drugih sudionika u postupku. Međutim ova promjena se događa u trenutku neposredno prije izborne 2024. godine. Iz sindikata objašnjavaju da takav kontekst izaziva sumnje da vlast koristi navedeno zakonsko rješenje kako bi zaustavila neugodno curenje informacija koje su od javnog interesa.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Pixnio/Radnička prava
Tekst napisala:

Sara Panjkota
    Preporučite članak: