Large naslovna iz radni%c4%8dke %c5%a1tampe

U novom broju rubrike "Iz radničke štampe" pročitajte o brojnim sindikalnim akcijama u kolovozu.

 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

Početkom kolovoza održan je sastanak predstavnika Grada Ploče, tvrtke Komunalno održavanje d.o.o., Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH). Nakon neuspjelih pregovora u srpnju na ovom sastanku pronašlo se rješenje za povećanje plaća radnicima. Baldo Kovačević, predsjednik SSKH, potvrdio je da su zahtjevi radnika opravdani te kako će im za plaću za srpanj biti isplaćen bruto dodatak u iznosu od 120 eura, a od 1. kolovoza i naknada za prehranu u visini neoporezivog iznosa.

Krajem srpnja radnici Cesta Šibenik održali su prosvjed na kojem su zatražili od župana Marka Jelića da smijeni direktora društva Roberta Miljkovića te da radnicima isplati punu plaću za vrijeme koje su proveli u zakonitom štrajku, o kojem smo pisali u prethodnom broju rubrike. Mjesec dana kasnije održana je konferencija za medije na kojoj su radnici Cesta Šibenik progovorili o trenutnom stanju u firmi i izvanrednim otkazima. Naime, petorici zaposlenika Cesta Šibenik početkom kolovoza uručene su odluke o izvanrednim otkazima zbog poticanja ostalih radnika na obustavu rada, a koju iz firme tumače kao nezakonitu. Robert Savić, predstavnik radnika u Nadzornom odboru i otpušteni cestar, demantira optužbe poslodavaca i naglašava kako su “izvanredni otkazi još jedan dokaz da osnivač, odnosno Šibensko-kninska županija, s Nadzornim odborom i direktorom žele uništiti tvrtku”, dok direktor tvrdi da je sve po zakonu te da se “politika nije uplela u cijeli slučaj”. Savić je naglasio kako je direktor Robert Miljković sebi nezakonito naložio isplatu plaće. Objasnio je da plaća direktora ovisi o tromjesečnom prosjeku plaća radnika te kako je zbog toga što radnicima nisu isplaćeni dani provedeni u štrajku i sam Miljković primio manju plaću. Nakon skromnije isplate naložio je računovodstvu da mu isplate veću plaću, što se i dogodilo. Prije nekoliko dana Robert Miljković uhićen je pod optužbama gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Josip Meić, rukovoditelj nadcestarije Šibenik i jedan od štrajkaša, rekao je da će vodstvo firme izgubiti sudski spor, ali unatoč tome neće snositi niti moralne niti materijalne posljedice već će sve to na kraju platiti radnici Cesta Šibenik. Zaključio je da je “cilj odstraniti neke ljude da mogu sprovesti ono što mi od početka govorimo, firmu uništiti, ali još ne znamo za koga se to radi”.

Štrajk radnika Cesta Šibenik, foto: SSSH

 

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)

Naknade radnicima u državnim službama povećavaju se od ovog mjeseca. Veće plaće imat će policijski službenici, pravosudni policajci, službenici carine i porezne uprave te službenici koji ne ostvaruju nikakav dodatak na plaću. Dodaci na plaće u kolovozu bit će isplaćeni u rujnu. Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio je dodatak od 6 do 10 posto na plaće.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH)

Europski sindikalni institut (European Trade Union Institute; ETUI) objavio je publikaciju Sindikati u Europskoj uniji – skupljajući komadiće nakon neoliberalnog izazova. U publikaciji se nalazi znanstveni članak Dragana Bagića i Jelene Ostojić koji govori o povijesti hrvatskog sindikalizma od devedesetih do danas, identificira izazove i opasnosti za same radnike i sindikate i nudi ideje u kojem bi se smjeru sindikati trebali razvijati. Prema autorima znanstvenog članka, 1999. godine u Hrvatskoj je bilo 502.000 članica i članova sindikata. U sljedećih 18 godina taj je broj pao na 330.000 ljudi, koliko je 2017. bilo učlanjeno u sindikate. Od hrvatske samostalnosti djelovanje sindikata bilo je uglavnom obrambeno, a moć se koristila za blokiranje daljnjeg pogoršanja radničkih prava. Autori smatraju da sindikati u sferi ekonomije nisu uspjeli pomaknuti prevagu u korist radnika, niti da vide da se stvari kreću prema takvom raspletu. Ovaj znanstveni članak pokazuje da se sindikati trebaju usmjeriti organiziranju radnika koji rade putem atipičnih ugovora o radu (sve što nije ugovor o radu), zbog kojih im se još teže udružiti i boriti za poboljšanje svog položaja.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK)

U pregovorima s Gradom Zadrom, SOMK je izborio da se 29 radnica dječjih vrtića, odgojiteljica, koje su godinama radile na ugovore na određeno zaposle na neodređeno. U dječjim vrtićima u Hrvatskoj raširena je praksa zapošljavanja na kraće ugovore koji se godinama uzastopno produljuju, što radnike stavlja u nepovoljan položaj i drži ih u uvjetima stalne nesigurnosti.

Graf sindikalne gustoće, izvor: Sindikati u Europskoj uniji – skupljajući komadiće nakon neoliberalnog izazova 

 

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD)

Novim Aneksom kolektivnog ugovora za društvo Herculanea d.o.o. Pula poboljšana su materijalna prava radnika. Ovim Aneksom, osim što je Kolektivni ugovor usklađen s izmjenama zakona, utvrđeni su dodaci zbog uvjeta rada radnicima specijalnih vozila od 4 posto i povećan dodatak za radnike na iznošenju posuda na specijalnim vozilima – smećare s 2 na 4 posto. Povećan je dodatak za efikasnost i maksimalnu iskoristivost za nešto više od 20 eura mjesečno, a povećana je i neoporeziva paušalna naknada troškova prehrane za gotovo 50 eura.

Potpisan je Aneks br. 6 kolektivnog ugovora za Povijesni i pomorski muzej Istre Pula te Etnografski muzej Istre Pazin kojim se osnovica za obračun plaća povećava za 10 posto. Tako je od srpnja osnovica za obračun plaća iznosila 631,40 eura.

Novi sindikat

Novi sindikat dobio je informacije od pirotehničara, pomoćnih djelatnika i strojara da Ravnateljstvo civilne zaštite (RCZ), sektor unutar Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), pod čijom su ingerencijom pirotehničari, namjerava povećati broj kvadrata koje je potrebno odraditi na dnevnoj razini s trenutnih 400 na 800 čime bi se smanjila sigurnost rada pirotehničara i kvaliteta obavljenog posla. Novi sindikat poslao je Ministarstvu unutarnjih poslova zahtjev za sastankom koji se održao koncem srpnja. Sastanak su iskoristili i za temu odlaska pirotehničara u mirovinu, s fokusom na pomoćne radnike. Posljednjih godina u minskom polju najviše su stradali upravo pomoćni radnici kojima nije omogućeno korištenje prava na mirovinu reguliranih posebnim Zakonima. Prema Zakonu o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja pirotehničari imaju pravo na starosnu mirovinu bez obzira na godine života, ako imaju navršenih najmanje 25 godina mirovinskog staža, od čega najmanje 8 godina provedenih na poslovima pretraživanja, razminiranja, nadzora ili tehničkog izvida. Pomoćnim radnicima nije omogućeno to pravo. Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite RCZ-a istaknuo je da Ravnateljstvo tu izmjenu podržava te da će pripremiti izmjene i dopune Zakona u skladu s prijedlogom.

Foto: Ravnateljstvo civile zaštite


Bivše radnice šibenske Revije najavile su prosvjed u rujnu na Markovom trgu u Zagrebu ukoliko ih iz Vlade ne pozovu na traženi sastanak. Stečaj tvrtke Revija zaključen je u rujnu 2020. godine nakon skoro 20 godina stečajnog postupka, o čemu smo već pisali na Radničkim pravima, a više od 300 bivših radnica i dalje traže da im se isplate plaće i otpremnine u ukupnom iznosu od oko 1,29 milijuna eura. Od završetka stečaja 326 radnica potražuje 1,29 milijuna eura  za plaće i otpremnine. Nakon posljednjeg velikog prosvjeda sud je priznao ukupno 1,29 milijuna eura na temelju plaća i otpremnina te je ostalo još neisplaćeno 171.194 milijuna eura.

Predstavnici Novog sindikata upozorili su i na nezakonito postupanje Županijskog suda u Rijeci u radnom sporu grupe radnika vodičkog komunalnog poduzeća Leć d.o.o., koji su prije sedam godina tužili poslodavca zbog neisplate prekovremenih sati, noćnog rada te rada vikendom i blagdanima. Na Općinskom sudu u Šibeniku prije tri godine donesena je presuda u korist radnika, nakon čega se tužena tvrtka žalila Županijskom sudu u Rijeci koji je prije dva mjeseca ukinuo presudu i predmet vratio na sud u Šibeniku. Žalba je po zakonskoj praksi trebala biti riješena u roku od dva do tri mjeseca, dok su u praksi sudu trebale tri godine. Iz sindikata su poručili da će tražiti izuzeće Županijskog suda u Rijeci zbog dugog trajanja postupka koji je izvan svih zakonskih rokova.

Iz Novog sindikata najavili su i kako pripremaju prijedlog Kolektivnog ugovora te okupljaju članstvo za pregovore s upravom brodogradilišta Iskra u Šibeniku. Radnici brodogradilišta Iskra u Šibeniku vrlo su nezadovoljni svojim plaćama. Paralelno s tim iz uprave poduzeća izjavljuju da posluju jako dobro. Za očekivati je da uprava priča o dobrim rezultatima dok radnici primaju male plaće koje su jedva iznad propisanog minimalca u Republici Hrvatskoj. Sindikat se u dogovoru s radnicima priprema za pregovore i radi na okupljanju članstva kako bi postao većinski sindikat u brodogradilištu. U listopadu ili studenome očekuje se početak kolektivnih pregovora.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Pixnio/Radnička prava
Tekst napisala:

Sara Panjkota
    Preporučite članak: