Large uber 3

 

Na prvi pogled, korporacija Uber nema ništa zajedničko s konzervativnim naftnim mogulima Charlesom G. Kochom i njegovim pokojnim bratom Davidom H. Kochom. Uber je korporacija koja je angažirala brojne bivše rukovoditelje i lobiste Demokratske stranke, a izvršna direktorica Dara Khosrowshahi javno je kritizirala Trumpovu administraciju, uključujući i zabranu ulaska u SAD državljanima iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja. Braća Koch su u međuvremenu stekli reputaciju kao financijeri Republikanske stranke.

Ipak, Uber, start-up iz Silicijske doline, dijeli barem jedan cilj s najistaknutijim financijerima modernog konzervativizma - uništenje američkog javnog prijevoza.

Iako je polarizacija društva u Sjedinjenim Državama u porastu kada je riječ o stranačkoj pripadnosti i praćenju medija, unutar korporativne Amerike postoji zastrašujuća razina slaganja, bez obzira na stranačku odanost. Tražeći mjesto gdje se i Uber i braća Koch slažu, uviđamo postojanje konsenzusa koji se krije ispod površine trenutnog političkog rascjepa. Rideshare korporacije i naftni tajkuni dijele financijski interes u viziji budućnosti usmjerenoj k automobilskom prijevozu. Također, oboje lobiraju za smanjenje poreza na dobit, deregulaciju i smanjenje radničkih prava. Oboje žele društvo s malo ili nimalo javnih dobara, što je dio četrdesetogodišnjeg trenda privatizacije koji je dotaknuo sve, od javnog obrazovanja do pristupa vodi. S njihove točke gledišta, vlada je zapravo efikasna i rješava probleme – samo što to radi za korporativnu Ameriku, a ne za siromašne i radne ljude.

Ako malo bolje promotrimo rastući rat protiv javnog prijevoza otkriva nam se namjera ovog korporacijskog konsenzusa.

U dokumentima podnesenim Securities and Exchange Commissionu, Uberovi rukovoditelji tvrde da vide „ogromnu tržišnu priliku“ u 4,4 bilijuna milja, koliko se procjenjuje da ljudi godišnje proputuju koristeći se javnim prijevozom u 175 zemalja svijeta. Tvrtka i dalje uvelike subvencionira vožnje koje se odvijaju putem njene aplikacije kako bi povećala vrijednost za investitore i istisnula postojeće opcije prijevoza, unatoč tome što takva je takva praksa košta milijarde dolara. "Uber je učinkovit posrednik u prijenosu novca od tvrtki s rizičnim kapitalom (venture capital) prema potrošačima", piše James P. Sutton u National reviewu.

Jednostavno rečeno, istiskivanje taksi industrije nije bilo dovoljno: Uber planira potkopati javni prijevoz kako bi napokon mogao ostvarivati profite.

Sa svoje strane, braća Koch usmjeravala su novac svom Odboru za političku akciju (PAC), kako bi zaustavili projekte vezane uz razvoj javnog prijevoza diljem SAD-a. Prošle godine predvodili su borbu za zaustavljanje popularnog plana razvoja tranzitne mreže u Nashvilleu vrijednog 5,4 milijarde dolara, plana koji je podržala čak i gradska poslovna zajednica. Braća Koch financirali su slične radnje protiv poboljšanja javnog prijevoza u Arkansasu, Arizoni, Michiganu, Utahu i drugim državama.

Njihova je motivacija, naravno, smanjenje poreza. Americans for Prosperity (zagovaračka organizacija financirana od strane braće Koch) pokušala je zaustaviti plan oporezivanja goriva 2017. godine u Indiani, plan kojim se nastojalo prikupiti milijarde s ciljem ulaganja u autobuse i infrastrukturu. To su radili usprkos činjenici da je plan predložila Republikanska stranka. Smanjenje poreza je modus operandi braće Koch. Oni su donirali 20 milijuna dolara kako bi pomogli Trumpu da provede reformu poreznog sistema kojom je iznos poreza kojeg plaća Koch Industries, njihov najveći biznis, smanjen za čak 1,4 milijarde godišnje.

Uber se pridružio braći Koch u spomenutom libertarijanskom „križarskom ratu“, koristeći se manipulacijama kako bi izbjegao plaćanje milijardi dolara poreza i lobirao protiv naknada i poreza na vožnje diljem svijeta.

Korporativni behemoti također dijele cilj "smanjenja birokracije". Braća Koch financirala su osnivanje prvog nacionalnog libertarijanskog think-thanka, Cato Instituta, koji "minimalnu državu", tj. deregulaciju, vidi kao ključni sastojak slobode. Također, financirali su sada već nepostojeću, konzervativnu organizaciju Freedom Partners, koja je izradila plan koji je oblikovao rane dane Trumpove deregulacijske agende. Uber se, zajedno s glavnim konkurentom Lyftom, u 2016. mogao pohvaliti s više lobista nego Amazon, Microsoft i Walmart zajedno. Od lipnja 2018. dvije korporacije „uvjerile“ su zakonodavce iz četrdeset i jedne države te mnoge nositelje lokalne vlasti da donesu zakone koji korporacije štite od regulacija.

Braća Koch i Uber razumiju da njihova sloboda ovisi o oduzimanju slobode radnicima.

Uber je potrošio ogromne količine novca kako bi osigurao da njegovi vozači ostanu u nesigurnom statusu neovisnih dobavljača. Tvrtka je također uložila velika sredstva u razvoj tehnologije koja bi vozače učinila u potpunosti suvišnima, uključujući samovozeće automobile.

Anti-radnička politika braće Koch datira još mnogo dalje u prošlost, sve do kontrarevolucionarnih dana s kraja New Deal ere. Fred Koch, Charlesov i Davidov otac, posjedovao je rafineriju nafte i bio aktivan u ekstremno konzervativnoj lobističkoj organizaciji John Birch Society. Kroz organizacije poput National Right to Work Legal Defense Foundation, braća Koch dugo su vodila napad protiv prava na kolektivno pregovaranje za javne službenike, uključujući vozače vlakova i autobusa.

Na kraju dana, odnos braće Koch i Ubera vrlo je sličan onome između Coca-Cole i Pepsija. Iako mogu ispoljavati interese na različite načine, proizvodi njihovog djelovanja uglavnom su isti: niži porezi za korporacije, deregulacija, smanjenje plaća i privatna kontrola nad javnim dobrima, poput javnog prijevoza.


Izvor naslovnih fotografija: Flickr, Pngimg
S engleskog preveo: 

Jakov Kolak
    Preporučite članak: