Large novac

Vlada je u novom paketu mjera za ublažavanje posljedica krize povećala iznose neoporezivih dodataka na plaće. Što to za radnike znači objašnjava naš Jakov Kolak.

 

“Snažan, pravedan i sveobuhvatan paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna zaštitit će sve i omogućiti mirnu jesen i zimu”, riječi su kojima Vlada neskromno opisuje svoj program ublažavanja posljedica krize i poskupljenja. Jedna od mjera iz tog paketa odnosi se i na povećanje iznosa neoporezivih primitaka koje poslodavac godišnje može isplatiti radnicima. Može je ujedno i ključna riječ. Iako se mjerom nastoji postići povećanje primanja za radnike/ce kako bi se lakše nosili s poskupljenjima – to povećanje ostaje na dobroj volji poslodavca ili snazi radnika da se za to izbore.

U praksi je stoga vrlo teško očekivati da će biti sveobuhvatna, što je jedna od ključnih riječi kojim Vlada svoje mjere opisuje. Procjenjuje se da će teret te mjere iznositi 580 milijuna kuna, što znači da se država odriče novaca za zdravstvo, mirovine i poreza kako bi stimulirala poslodavce da te nagrade isplaćuju, što im je jeftinije nego povećati plaće. Model ne izgleda baš obećavajuće – upozoravaju sindikati te ističu kako je rast plaća upravo ono što može pomoći radnicima i njihovim obiteljima da lakše prebrode ovu krizu i odupru se prebacivanju troškova poskupljenja na svoja leđa dok drugi ostvaruju basnoslovne ekstraprofite.

Unatoč vrlo ograničenim efektima mjere, važno je da se radnici/e upoznaju s ovom mjerom kako bi, kada im poslodavci npr. kažu da im bi povećali plaće samo da su porezi manji, znali da postoji prostor za podizanje radničkih primanja koji je neoporeziv – što znači jeftiniji za poslodavce. A te cifre i prije povećanja nisu bile male.Dakle, iako konačna odluka o isplati neoporezivih primitaka leži isključivo u rukama poslodavaca, radnici ovu situaciju mogu iskoristiti kako bi pritisnuli poslodavce da im isplate neoporezive primitke. Pitajte svog poslodavca namjerava li iskoristiti ovu mogućnost kako bi vam povećao primanja. Okupite svoje kolege i zajedno to zatražite od poslodavca. Učlanite se u sindikat, osnujte podružnicu u firmi i započnite kolektivno pregovaranje kojim možete pregovarati i izboriti razna druga poboljšanja, a ako poslodavac ne pristaje – štrajkajte. Bez vašeg rada ne postoji ni njihova zarada!


Naslovna fotografija: Bicanski, Radnička prava
Vijest napisao: 

Jakov Kolak
    Preporučite članak: