Large  dsc0124

 

Hrvatska je bila snažno pogođena svjetskom ekonomskom krizom 2008. koja je dovela do značajnog porasta nesigurnih oblika rada, nezaposlenosti, degradacije radničkih prava te uvjeta rada. Izmjene Zakona o radu iz 2014. išle su u smjeru dodatne fleksibilizacije koja je učvrstila navedene trendove. Učinjene su značajne izmjene u dijelu Zakona koji uređuje kolektivne radne odnose i izmjene vezane za fleksibilizaciju uz tvrdnju da je ona dobra i za poslodavce i za radnike. No, takve su izmjene dovele do još veće nesigurnosti zaposlenja, pogotovo mladih, dok se fleksibilizacija svela na to da se od radnika traži apsolutna prilagodba potrebama poslodavaca i radnim procesima.

Publikacija A i uvijek se nađe netko tko će raditi za manje  nastala je u sklopu Erasmus+ projekta „Mladi PoZOR“ kojeg provodi Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju u partnerstvu s Mrežom mladih Hrvatske, uz podršku Agencije za mobilnost i programe Europske Unije. Projektnim istraživanjem nastojali smo saznati na koji su način promjene radnog zakonodavstva u kontekstu ekonomske krize utjecale na uvjete rada mladih – plaće, vrsta ugovora, radno vrijeme, prava općenito. Točnije, ciljali smo na kvalitativnoj razini istražiti na koji način izmjene radnog zakonodavstva doprinose širim trendovima rasta prekarnosti koji su opisani u prethodnim odlomcima. Informacije i iskustva prikupljali smo kroz konzultacijske grupe s mladim radnicima i radnicama u sektorima građevine, medija i turizma. Prikupljenu građu zatim smo prezentirali stručnjacima i aktivistima iz područja radnog zakonodavstva i radničkog organiziranja kako bi oni dali svoje komentare i smjernice za daljnji rad.

Publikacija, u kojoj smo prikazali rezultate konzultacijskih skupina s mladim radnicama i radnicima u sektoru građevine, turizma i medija te komentare stručnjaka iz područja radnog zakonodavstva i radničkog organiziranja, možete preuzeti OVDJE.


Autor naslovne fotografije: Josip Biondić
Autor publikacije: 

Jakov Kolak
    Preporučite članak: