Large skupa

Početkom prosinca održan je osnivački kongres Sindikalnog kolektiva udruženih prekarnih radnica i aktivista (SKUPA).

 

Iako još uvijek u postupku registracije, Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista (SKUPA) početkom se siječnja predstavio javnosti i započeo s prikupljanjem članova – radnika i radnica u organizacijama civilnog društva kao što su udruge, sindikati, nevladine zaklade, neprofitne zaklade i političke stranke, koji rade bilo kakvim oblikom rada, od volontiranja do ugovora o radu.

S kakvim se problemima i uvjetima rada u civilnom sektoru suočavaju radnici, Sara Lalić, Cvijeta Senta i Sandra Kasunić iz CMS-a opisale su Nikoli Bukoviću u razgovoru objavljenom na našem portalu: „Logika projektnog ciklusa, ali još važnije, administrativni zahtjevi donatora, obično onemogućavaju cjelovitu primjenu radnog zakonodavstva u radu udruga“. Dodale su da u tom sektoru postoji i velika potreba za sindikalnim organiziranjem. Za to nije dugo trebalo čekati – 7. prosinca 2021. održan je osnivački kongres SKUPA-a.

Kroz okupljanje što većeg i što šireg broja radnika i radnica, sindikalno-aktivističko djelovanje i akcije, edukaciju članica o njihovim pravima, pružanje pravne i drugih oblika podrške i pomoći i zagovaranje i pregovaranje s poslodavcima, donatorima te javnim tijelima, SKUPA se želi boriti protiv prekarnog rada, izrabljivanja radnika i radnica, svih oblika zlostavljanja i diskriminacije, "burnouta", narušavanja mentalnog i fizičkog zdravlja kroz rad, negativne percepcije o radnicima i radnicama u sektoru koja se širi u javnosti te se boriti i za bolje radne uvjete i bolji odnos privatnog i poslovnog života.

Specifičnosti funkcioniranja organizacija civilnog društva i njihova raznolikost svakako će predstavljati izazov novoosnovanom sindikatu, ali, kako je optimistično istaknuo Darko Šeperić (SSSH), „to ne bi bio prvi primjer radnika u specifičnim uvjetima koji su se uspješno sindikalno organizirali“. I mi se pridružujemo tom optimizmu i SKUPA-u želimo svu sreću u radu koji ćemo svakako sa zanimanjem pratiti.


Izvor naslovne fotografije: Facebook stranica SKUPA
Tekst napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: