Large whatsapp image 2024 03 09 at 13.03.44  6

Žene, žene, cvijeće, bombonijere s jedne strane. Prosvjedi, akcije i zahtjevi za ravnopravnost s druge. Tako bi po ključnim riječima mogli opisati jučerašnje obilježavanje 8. marta - Međunarodnog dana žena. Naravno da nema ničega lošeg da barem jedan dan u godini stavimo žene u fokus, razmišljamo o njihovom položaju u društvu, pa i poklonimo im cvijet i bombonijeru, no važno je ne smetnuti s uma da jedan dan za ravnopravnost nije dovoljan.

I sada pitanje za milijun eura - kako u današnjem svijetu koji funkcionira od klika do klika i škandala do škandala osigurati ustrajnu, svakodnevnu borbu za prava žena? Pokazala su istraživanja da ako nastavimo ovim tempom, punu ravnopravnost postići ćemo tamo negdje 2154., slovima: DVIJETISUĆESTOPEDESETČETVRTE!

Bila bi ta vremenska odrednica i još dalje u budućnosti da nije bilo hrabrih žena kroz povijest feminističkih i radničkih pokreta, ali i da u našem vremenu nema jakih i ustrajnih žena koje su jučer prosvjedovale na Trgu sv. Marka, na Noćnim marševima u Zagrebu i Osijeku, koje su po tko zna koji put na okruglim stolovima objašnjavale činjenice da žene ne prijavljuju seksualno uznemiravanje na poslu jer im je dosadno ili su zaljubljene u šefa, upozoravale da živimo u državi u kojima sudac kao olakotnu okolnost seksualnom zlostavljaču vlastite kćeri uzme "da je obiteljski čovjek", a drugom koji je pretukao ženu činjenicu da je "bio pijan"! 

Jučer smo u nekoliko navrata mogli čuti jednu jako važnu tezu - ženama nitko ništa nije poklonio, nego su se za svoja prava izborile i moraju se boriti i dalje. 

"Jesu neke od ovih novih dobre za jebat?", "Žena mi nije dugo dala, smijem te pipkati?" "Ona ima dijete, nju preskoči", "Već je u Dnevniku, mora da dobro puši", "Ti nisi tu da misliš", "Devo nedojebana, ne laprdaj" - ovo je tek jedan mali djelić gadosti izrečenih ženama na njihovim radnim mjestima. Puna ratifikacija, i još važnije, primjena Konvencije protiv nasilja i uznemiravanja Međunarodne organizacije rada br. 190 mogla bi stati na kraj ovakvim gadostima i pomoći da žene rade u sigurnim radnim okruženjima bez da ih se omalovažava, pipka, gura, podcjenjuje i vrijeđa. 

Zbog toga su predstavnice više od 40 organizacija koje se bore za prava žena i sindikata jučer Vladi Republike Hrvatske uručile zahtjev da se Konvencija 190 hitno ratificira. Dok je premijer Andrej Plenković u većinom muškoj Vladi, kao predsjednik stranke s većinom muškim kandidatima na predstojećim izborima palamudio o važnosti ravnopravnosti, jedan sitan detalj opisao je koliko je politici uistinu stalo do ravnopravnosti.