Large bugarska

 

Medicinske sestre u Bugarskoj prošlog petka prosvjedovale su za bolje uvjete rada i povećanje plaća. Upozorile su kako trenutno postoje značajne razlike u plaćama između različitih regija, zbog čega se u nekim zdravstvenim ustanovama plaća medicinskih sestara kreće ispod 580 leva (300 eura), nedovoljno za pokrivanje osnovnih životnih troškova. Zbog toga su mnoge medicinske sestre prisiljene raditi na više radnih mjesta, što utječe na kvalitetu zdravstvene njege koju pružaju pacijentima, rekle su prosvjednice.

Početni impuls za organizaciju prosvjeda krenuo je preko društvenih mreža, a organizatorice su istaknule kako su njihovi zahtjevi definiranje osnovne plaće medicinskih sestara u iznosu od barem dvije minimalne plaće, kao i dodataka za prekovremeni i noćni rad te rad u intenzivnoj njezi. S obzirom da je bugarska vlada zdravstvenim ustanovama nedavno dodijelila dodatnih 30 milijuna leva, prosvjednice su ovom prilikom rekle da se nadaju kako će se ta sredstva iskoristiti za poboljšanje radnih uvjeta zdravstvenih radnica i radnika, ali su istovremeno izrazile sumnju da će ta sredstva dostajati za ispunjenje njihovih zahtjeva.

Ministar zdravstva Kiril Ananiev potvrdio je da će u idućih dvadesetak dana s ravnateljima zdravstvenih ustanova i predstavnicima lokalne samouprave raditi na pronalasku rješenja ovog problema. Istaknuo je kako do ispunjenja zahtjeva neće doći preko noći, ali da će se na njima kontinuirano raditi kroz dulji period. Medicinske sestre su zbog ministrovog obećanja pristale odgoditi druge akcije, ali su naglasile kako neće oklijevati s nastavkom prosvjeda ukoliko se ono ne ispuni.

Za razliku od medicinskih sestara na terenu, jedna od najvećih organizacija zdravstvenih radnika u Bugarskoj, Udruženje zdravstvenih radnika (UZR), ogradila se od prosvjeda. Prema riječima predsjednice UZR-a Milke Vasilleve, iako organizacija podržava prosvjedne zahtjeve inicijative, ne slaže se s odabranom metodom borbe. Vasilleva je za Bugarsku radioteleviziju izjavila: “Dijalog je sredstvo rješavanja problema. Ulica nije uvijek dobro informirana o stanju sustava pa teško može procijeniti koji su načini za postizanje uspjeha.»

Unatoč neodobravanju strukovne organizacije, čini se da će se medicinske sestre u Bugarskoj na ulici nastaviti boriti za svoja prava: ako ministarstvo ne uvjeri zdravstvene ustanove da veći dio raspoloživih sredstava ulože u poboljšanje standarda svojih zaposlenica, inicijativa Nacionalni prosvjed medicinskih stručnjaka najavila je idući prosvjed već 21. marta.


Naslovna fotografija: Facebook/ Национален протест на медицинските специалисти
Autorica teksta:

Ana Vračar
    Preporučite članak: