Large zam

Politički prevrati u Burkini Faso u nekoliko zadnjih tjedana podsjećaju po svojoj brzini više na nekakav spot s MTV-a nego na uobičajeni vremenski tijek povijesnih događaja. Malo tko je mogao predvidjeti kako će prošlogodišnji masovni prosvjedi uspjeti u nastojanjima da svrgnu vlast dugogodišnjeg predsjednika Blaisea Compaoréa koji je zemljom vladao punih 27 godina. Usprkos svim procjenama i analizama stranih komentatora, prosvjedi su krajem prošle godine Compaoréa otpratili u egzil i doveli prijelaznu vladu i predsjednika Michela Kafandu koji su trebali pripremiti izbore. Međutim, početkom ovog mjeseca tzv. Predsjednička garda, dugo odana Compaoréu, pod vodstvom generala Gilberta Diendéréa ušla je u predsjedničke dvore, zgrade vlade i parlament, uzela prijelaznog predsjednika Kafandu, premijera Isaaca Zidu i ministre kao taoce i, posljedično, proglasila preuzimanje vlasti.

Diendéréa, kao i Compaoréa, široka javnost Burkine Faso nije dočekala otvorenih ruku i sa svesrdnim oduševljenjem. General Diendéré se također iznenadio brzom reakcijom Afričke unije i ECOWAS-a (Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država), institucija koje su poznate po svemu samo ne brzim i rezolutnim potezima. Sindikati su odmah reagirali. Prosvjetni radnici su stupili u štrajk i pozvali građane Burkine Faso da se „na pozadini duge tradicije organiziranja otpora i borbe“ povedu primjerom sindikata kako bi se porazila vojna hunta. Ujedno su pozvali sve sindikaliste i aktiviste da mobiliziraju svoje članstvo na otpor dok se ne porazi novi režim.

Ubrzo je i vojska stupila u opoziciju. Diendéré sada nije imao u svome tek stečenom predsjedničkom dvoru nikakvu podršku osim 1300 dobro naoružanih vojnika Predsjedničke garde. Nije imao dovoljno jaku podršku mnogih afričkih bivših pučista i novokomponiranih državnika, regularna vojska mu je okrenula leđa, a na podršku široke javnosti nije ni računao. Michel Kafando je pušten i 23. rujna održao je govor kojim je najavio postupno preuzimanje vlasti.

Sindikati su sada ustrajali na razoružavanju i procesuiranju članova Predsjedničke garde koja je i dalje bila pod oružjem i držala neke vitalne punktove glavnog grada Ouagadougou-a. Kako je regularna vojska napredovala, sukobi su bili neizbježni. Svjetski mediji i novinske agencije jučer su izvještavale da je vojska odnijela značajne pobjede nad Gardom, a ujedno je nastala prava pomutnja u svjetskoj medijskoj sferi o tome gdje se nalazi general Diendéré. Prvi su izvještaji govorili da je zatražio azil u veleposlanstvu SAD-a, dok je ABC News izvještavao da je utočište pronašao u veleposlanstvu Vatikana, prema navodima anonimnog klerika.

 

zv


    Preporučite članak: