Large strike.jpg 1718483346

 

Dostavljači iz Argentine, Kolumbije, Kostarike, Ekvadora, Gvatemale, Perua i Španjolske u srijedu su štrajkali tražeći da kompanije povećaju plaće, pruže stabilne ugovore o radu i osiguraju sigurnosne potrepštine usred pandemije Covid-19.

„Iako je naš rad u ovoj pandemiji esencijalan, mi, dostavljači, nalazimo se u teškoj situaciji. Mnogi od nas bili su prisiljeni raditi više sati, radni uvjeti su postali nesigurniji, a mnogi su pretrpjeli smanjenja plaća", poručuju argentinski dostavljači.

Također su istaknuli da kompanije od njih očekuju da maske i rukavice plaćaju iz vlastitog džepa.

"Zanima ih samo profit. Sve mora ići iz našeg džepa, što predstavlja dodatni trošak za nas koji radimo ovaj slabo plaćeni posao”, istaknuli su argentinski dostavljači.

"Osim što smo izloženi riziku zaraze od koronavirusa, povećana je i eksploatacija: plaće su vrlo niske, nema zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta i nedostaju radna prava."
Argentinski radnici također su podsjetili da jačanje neoliberalizma znači pogoršanje životnih uvjeta diljem svijeta.U većini zemalja Latinske Amerike, to se iskazuje "uberizacijom" radne snage, procesom koji opisuju kao povećanje zlouporabe najugroženijih od strane poslodavaca.

"Mnogi od nas skaču s jednog posla na drugi. Rekli su nam da možemo upravljati rasporedom i raditi bez šefova. Ali istina je da nas oni uvijek prate i mjere svaku našu narudžbu."

U Argentini, zemlji koju je biznismen i bivši predsjednik Mauricio Macri ostavio u dubokoj recesiji, prosvjedi dostavljača održali su se u Buenos Airesu, Mar del Plati, Corrientesu, Neuquenu, Rosariou, Cordobi, Mendozi i Santa Feu.

"Plan poslodavaca u cijelom svijetu je natjerati radnike da plate ekonomsku krizu, iskorištavajući ovu pandemiju kao izgovor za suzbijanje radnih prava, smanjenje plaća, suspenziju i masovna otpuštanja", rekli su dostavljači, kako izvještava La Izquierda Diario.

"Suočeni s ovom politikom bogatih, moramo se organizirati", istaknuli su.


Izvor naslovne fotografije: Twitter
S engleskog preveo: 

Jakov Kolak
    Preporučite članak: