Large zam

Mnogi umirovljenici iz zapadnoeuropskih zemalja svoje pozne godine sve više odlučuju provesti u turističkim središtima sjevernoafričkih zemalja, od kojih su među najpoželjnijim destinacijama Maroko i Tunis. Mnogo je razloga za ovaj trend. Jeftiniji troškovi života i, kako bi navele turističke brošure, prekrasni prirodni krajolici upareni s gostoljubivom i bogatom kulturom domaćeg stanovništva samo su jedni, iako često presudni, razlozi. Pritom ne smijemo zaboraviti ni sve intenzivniji razvoj turističke industrije u sjevernoafričkim zemljama koji posebno cilja na privlačenje umirovljenika iz razvijenih europskih država i koji bi dosadašnjom progresijom pojedine sjevernoafričke države mogao pretvoriti u svojevrsnu euro-afričku Floridu.

Ispod beskrajnih hvalospjeva koje zapadnjački turisti-umirovljenici u pojedinačnim intervjuima izražavaju o Maroku i Tunisu ostaje zanemarena jedna drugačija priča. U drugoj polovici 20. stoljeća brojni su se migrantski radnici upravo iz sjevernoafričkih zemalja upućivali na privremeni rad u države poput Francuske i Nizozemske. Ono što je inicijalno bilo zamišljeno kao kratki izlet, za mnoge je od ovih sjevernoafričkih radnika postao gotovo stalni rad u inostranim zemljama Zapadne Europe. Mnogi su od njih svoj čitavi radni vijek proveli kao gastarbajteri i tako si zaradili više nego zaslužene mirovine. Međutim, ono što je dopušteno umirovljenicima s francuskim i nizozemskim državljanstvima nije dopušteno i stranim radnicima koji su također većinu svog radnog života posvetili izgradnji ekonomije i društva ovih zapadnoeuropskih zemalja. I dok ove države svojim umirovljenim građanima ne postavljaju nikakve prepreke za stalno preseljenje u Maroko i Tunis, sjevernoafričkim migrantskim radnicima ne dopuštaju korištenje zarađenih mirovina u svojim matičnim zemljama.

Predstavljamo vam dvodijelnu reportažu Hossama Shahadata pod nazivom „Mirovinska zamka“ s kraja 2015. godine o europskom umirovljeničkom apartheidu i slučaju sjevernoafričkih gastarbajterskih umirovljenika iz Francuske i Nizozemske.

 

zv


Preporučite članak: