Large untitled

 

Hrvatska je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji!

To već svi znaju. Ono što je manje poznato je da za razliku od muškog, svijet ženskog nogometa predstavlja mnogo manje glamurozno i profitabilno mjesto, na kojem se osim protivničkih mreža često ugrožavaju i temeljna radnička i ina prava.

Već smo pisali o tome kako su američke nogometašice prijetile bojkotiranjem Olimpijskih igara u Riju zbog neadekvatnih plaća i uvjeta rada u odnosu na svoje muške kolege te svojom akcijom uspjele isposlovati promjene u kolektivnom ugovoru.

No s obzirom na to da je nekoliko godina nakon te akcije njihova situacija tek neznatno bolja, američke su nogometašice (uz dobar osjećaj za tajming) u petak 8. 3. 2019, na međunarodni Dan žena te tri mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva u nogometu za žene koje će održati u Francuskoj, na sudu u Los Angelesu podnijele tužbu protiv svog nogometnog saveza.

Razloga za gorčinu itekako imaju – i dalje su mnogo slabije plaćene u odnosu na svoje muške kolege koji u nogometnim okvirima postižu uglavnom mizerne i nepamtljive rezultate, pri čemu se najviše mogu ponositi broncom sa Svjetskog prvenstva iz daleke 1930. te kvalifikacijom u četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002.

Američke su nogometašice, pak, na čelu ženskog nogometnog svijeta, uz četiri naslova olimpijskih prvakinja te tri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava, a prema prognozama očekuje se i četvrta ove godine u Francuskoj. Ukratko – rasturaju.

No, kao zahvalu za njihove sjajne rezultate američki im je nogometni savez za osvajanje treće zlatne medalje 2015. godine isplatio 1.7 milijuna dolara. Njihovi su pak muški kolege 2014. za kvalifikaciju u osminu finala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, dobili 5.3 milijuna dolara.

Financije nisu jedini predmet prijepora, njihovi se treninzi i utakmice odvijaju u mnogo lošijim uvjetima, što može ilustrirati podatak da su u periodu od 2014. do 2017. godine 21 posto domaćih utakmica igrale na umjetnoj travi umjesto na pravim terenima, dok je muška ekipa na njima igrala u tek dva posto slučajeva.

Stoga, želimo američkim nogometašicama, njih 28 koliko ih je podnijelo tužbu, svu sreću na nogometnim – i sudskim terenima.


Izvor naslovne fotografije: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:USWNT_Celebrates.jpg
  
Autor teksta:

Filip Peruzović

Tagovi:

plaća radnice    Preporučite članak: