Large zam

Nogomet se obično naziva najvažnijom sporednom stvari na svijetu, ali pritom se obično ne misli na nogomet uopće nego isključivo na muški nogomet. To da je muški nogomet zapravo najvažnija stvar na svijetu u velikoj većini zemalja zaista i jest istina, međutim situacija je ipak kudikamo drugačija u SAD-u. Kada govorimo o najvažnijoj sporednoj stvari u Sjedinjenim Američkim Državama (i ne mislimo na američki nogomet, bejzbol ili košarku), ženska seniorska reprezentacija je najtrofejniji i najpopularniji nogometni kolektiv u svim uzrastima.

Iako je u SAD-u konstelacija nogometnog svijeta itekako drugačija nego u drugim državama, i SAD pati od jednakih problema kao i ostale nogometne nacije - nejednakost u tretmanu i plaćama između nogometaša i nogometašica. Međutim, u srijedu 30. ožujka reprezentativke Sjedinjenih Američkih Država Carli Lloyd, Hope Solo, Alex Morgan, Becky Sauerbrunn i Megan Rapinoe prijavile su svoj nogometni savez Federalnoj komisiji za jednake uvjete zapošljavanja (Equal Employment Opportunity Commission) kako bi se pokušale boriti protiv prevelikog dispariteta u tretmanu i plaćama za nogometaše i nogometašice.

Aktualne svjetske i olimpijske prvakinje upućuju na razlike u bitnim financijskim stavkama kao svoj dokazni materijal. Nogometne reprezentativke i njihovi pravni predstavnici navode kako financijsko izvješće Saveza iz 2015. godine pokazuje da je ženska nogometna reprezentacija donijela 20 milijuna dolara više prihoda od muške reprezentacije, a da su nogometašice u prosjeku gotovo četiri puta manje plaćene od svojih muških kolega. Nadalje, ženska reprezentacija za osvajanje Svjetskog prvenstva od Saveza je ukupno dobila 1,8 milijuna dolara bonusa, dok je muška reprezentacija samo zbog toga što se kvalificirala na Svjetsko prvenstvo dobila 2,5 milijuna dolara u bonusima.

Ovaj posljednji potez američkih nogometnih reprezentativki treba promatrati i u kontekstu pravnih borbi oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora između Nogometnog saveza SAD-a i Sindikata američkih nogometnih reprezentativki. Naime, prethodni kolektivni ugovor je istekao 31. prosinca 2012. godine, ali su Savez i Sindikat u međuvremenu potpisali privremeni i tranzicijski memorandum o razumijevanju kojim se utvrdilo da će stavke iz prethodnog kolektivnog ugovora vrijediti i dalje kako bi američka ženska nogometna reprezentacija mogla nastaviti svoje aktivnosti, prije svega pripreme za Svjetsko prvenstvo iz 2015. godine i Olimpijske igre u Rio de Janeiru gdje su američke reprezentativke glavne favoritkinje za osvajanje zlatne medalje. Međutim, problem je nastao oko interpretacije koliko dugo zaista vrijedi pravna obveza ovog memoranduma i koji je krajnji datum za početak novih kolektivnih pregovora. Dok predstavnici sindikata smatraju da je njegova pravna obveza prestala postojati krajem veljače ove godine, Savez inzistira na interpretaciji da on vrijedi do kraja 2016. godine, tj. nakon Olimpijskih igara.

Pritom je bitno napomenuti da Nogometni savez SAD-a inzistiranjem na ovom memorandumu prvenstveno pokušava zaštiti klauzulu iz prethodnog kolektivnog ugovora kojom se američkim nogometnim reprezentativkama zabranjivao bilo kakav oblik štrajka. Ali nezadovoljstvo tretmanom američkih reprezentativki (da većinom igraju i treniraju na nekvalitetnoj umjetnoj travi dok muški kolege uvijek igraju i treniraju na kvalitetnim igralištima s pravom travom, da muški kolege uvijek putuju prvom klasom a nogometašice uvijek drugom klasom itd.) i već spomenutom disparitetu u plaćama, rezultiralo je krajem 2015. godine prvim konkretnim potezima američkih nogometašica. Naime, Savez je bio prisiljen otkazati prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Trinidad i Tobaga jer su američke nogometašice odbile igrati i trenirati na terenu s nekvalitetnom umjetnom travom. Taj je događaj bio početak trzavica između Nogometnog saveza SAD-a i Sindikata američkih nogometnih reprezentativki, nakon čega je uslijedila konfrontacija oko memoranduma o razumijevanju, tj. pravu na štrajk, a sve je rezultiralo tužbom Saveza i protutužbom Sindikata američkih nogometnih reprezentativki.


zv




    Preporučite članak: