Large 800px 24.9.74. manif des ouvriers de la snias  a rospatiale   1974    53fi5269

 

Pitanje iz naslova vrlo je aktualno u Francuskoj. Naime, američki div Ford namjerava zatvoriti svoju tvornicu u Blanquefortu, u pokrajini Girondi blizu Bordeauxa, čime će bez posla ostati 872 radnika. Tvornica ne posluje s gubitkom, štoviše, u 2017. godini njezina je kompetitivnost na tržištu ostvarila rast od osam posto.

Radnici su odlučili da stvar neće promatrati skrštenih ruku nego su Ford, točnije podružnicu Ford Aquitane Industries koja upravlja tvornicom, odlučili tužiti jer smatraju da zatvaranje tvornice nema opravdanje u ekonomskim razlozima. Štoviše, Ford je od francuske države u posljednjih osam godina za svoju tvornicu dobio preko pedeset milijuna eura poticaja te radnici smatraju da je samim time pitanje zatvaranja tvornice pitanje državnog interesa i zbog toga sudskim putem traže njezinu intervenciju. Kao dodatni argument navode da Ford mjenjače brzine koje je proizvodio u toj tvornici neće u potpunosti prestati proizvoditi, nego će njihovu proizvodnju prebaciti u SAD, te se stoga ne radi o obustavi već o delokalizaciji proizvodnje.

Ukoliko presuda bude u korist radnika i očuvanja tvornice, moglo bi se raditi o povijesnom presedanu koji će promijeniti pravila igre i multinacionalnim korporacijama otežati da se igraju radnim mjestima u slučajevima kada bilježe pozitivno financijsko poslovanje a pritom ih se još subvencionira javnim novcem. Nakon saslušanja obiju strana 4. lipnja u Bordeauxu, donošenje odluke o slučaju dogovoreno je za 2. srpnja ove godine, potencijalno povijesni datum u borbi za radnička prava.


IZVORI:

https://rue89bordeaux.com/2019/06/tribunal-de-bordeaux-interdire-fermeture-de-ford-blanquefort/

https://www.francebleu.fr/infos/faits-divers-justice/fermeture-de-ford-blanquefort-la-cgt-et-le-constructeur-devant-le-tribunal-de-grande-instance-de-1559667331

http://www.lefigaro.fr/flash-eco/ford-blanquefort-la-cgt-tente-son-va-tout-20190604

https://objectifaquitaine.latribune.fr/business/industrie/2019-06-06/ford-aquitaine-industries-au-tribunal-le-groupe-punch-confirme-qu-il-va-se-retirer-819531.html

https://www.monde-diplomatique.fr/2019/06/POUTOU/59959


Izvor naslovne fotografije - na poveznici
Autor teksta:

Filip Peruzović
    Preporučite članak: