Large naslovna

Odgajateljice su izašle na ulice u 50 gradova diljem Hrvatske.

 

“Sindikalistkinje, radnice, odgojiteljice čija su materijalna prava na neprestanom udaru i u kontinuiranom padu, danas su ovdje da odlučno kažu NE Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju”, poručila je jučer sa zrinjevačkog paviljona Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja medija i kulture (SOMK).

Ovogodišnjem 6. noćnom maršu povodom dana žena organizirano su se pridružile i odgajateljice kako bi upozorile na štetnost najavljenih izmjena Zakona. Pozornost javnosti privukle su i jučerašnjim prosvjednim akcijama održanim u 50 gradova diljem Hrvatske, s kojih su poručile da će se boriti protiv obezvređivanja njihovog rada.

Najvažniji problemi koje ističu tiču se ukidanja Državnog pedagoškog standarda (DPS). Sadržaj koji je do sad bio reguliran DPS-om trebao bi biti sveden na razinu pravilnika. Takva promjena omogućila bi ministru da odredi koliki će broj djece biti u grupama, odnosno, kako su jučer poručile odgajateljice “dijete će biti samo broj u pravilniku ministra”. Već sada odgajateljice rade u uvjetima prenapučenosti vrtića te broj djece u jasličkim grupama nerijetko prelazi 20, dok se u vrtićkim grupama taj broj penje i do 30 djece po grupi. Te brojke same po sebi predstavljaju kršenje DPS-a, pa ga je ministar radije odlučio ukinuti i tako legalizirati tu alarmantnu situaciju, nego primijeniti.

Foto: SOMK, Radnička prava


Iako su Hrvatskim vlastima puna usta brige za djecu i kvalitetnog odgoja i obrazovanja, njihovi potezi govore suprotno. Biti odgajateljica u Hrvatskoj sve je teže, sve manje ljudi pristaje raditi u uvjetima potplaćenosti i prenapučenosti grupa, a njihovo zanimanje postalo je deficitarno - odgajateljica kronično nedostaje. Umjesto da se kreće u smjeru poboljšanja uvjeta rada, Vlada problem manjka radnica nastoji riješiti prekvalifikacijom učitelja. Stoga je jedna od glavnih poruka s jučerašnjih skupova bila da se odgajateljice ne slažu s takvim rješenjima koja ne ulaze u srž problema već suprotno, problem još povećavaju.

“Za vrijeme pandemije pokazalo se da su vrtići i njihovi zaposlenici nezamjenjivi! Licemjerno je govoriti da su nam djeca na prvom mjestu, a one koje s njima rade stavljati na zadnje. Žene su se oduvijek borile i nastavit ćemo se boriti dokle god to bude potrebno! Sretan vam 8. mart!” zaključno je poručila Žilić u jučerašnjom govoru na noćnom maršu.


Naslovna fotografija: SOMK, Radnička prava
Vijest napisao:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: