Large imag0249

Čak 500 tužbi zbog neadekvatne isplate prekovremenih sati podnijet će se danas na sudovima diljem Hrvatske, najavio je na tiskovnoj konferenciji Hrvatski liječnički sindikat (HLS). Vodstvo sindikata objasnilo je kako problemi s obračunom sati postoje već 5 godina i dovode do situacije u kojoj je liječnicima redovni rad plaćen više od prekovremenog. Točnije, zdravstvene ustanove prilikom obračuna prekovremenih sati liječnicima trenutno ne isplaćuju dodatke na magisterije i doktorate znanosti, kao što je to slučaj s redovnim radom.

Predsjednica sindikata, Renata Čulinović Čaić, pružila je pregled dosadašnjeg rada sindikata na ovom polju. Napomenula je kako su na temelju pravomoćnih presuda koje su donesene u Osijeku već krenule isplate dugovanja prema liječnicima te da je HLS zbog postojećih presuda o srodnoj problematici iz drugih dijelova javnog sektora optimističan po pitanju ishoda svih tužbi. Veliku podršku sindikat nalazi i u Europskoj federaciji liječnika (European Federation of Salaried Doctors, FEMS), koja je podržala zahtjeve upućene ministarstvima rada i zdravstva te Vladi RH.

Linda Rossini Gajšak istaknula je kako se radi o problemu koji doprinosi trendu odlaska mladih liječnica i liječnika iz zemlje. S obzirom na to da novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nije pružio adekvatne odgovore na postojeću praksu sklapanja tzv. robovlasničkih ugovora sa specijalizanticama i specijalizantima, a očito ne postoji ni spremnost da se rad liječnika podrži na druge načine, nije teško shvatiti zašto je sve veći broj mladih zdravstvenih stručnjaka spreman na emigraciju. Ako želimo zaustaviti urušavanje sustava zbog nedostatka radne snage, “potrebne su nam afirmativne, a ne represivne mjere”, zaključila je Rossini Gajšak.

 

 

 

Autorica teksta: Ana Vračar

Naslovna fotografija: Ana Vračar

 

 

 

Ana Vračar


    Preporučite članak: