Large 73200131 3125261424215275 8759115883525177344 o

 

Irački studenti pridružili su se protuvladinim prosvjedima u Bagdadu, dok su tisuće okupirale centralni trg Tahir, prkoseći tako krvavoj represiji (koja je samo za vikend uzrokovala smrt desetina ljudi) i pokušajima sigurnosnih snaga da ih rastjera pod okriljem noći.

Nekoliko škola i sveučilišta odlučilo je zatvoriti svoja vrata, poručili su u nedjelju aktivisti. Dok su neki prosvjedovali u kampusu, drugi su se uputili prema glavnim mjestima okupljanja prosvjednika.

Mlađi među njima podigli su barikade na mostu koji vodi u utvrđenu „zelenu zonu“, dok su ih snage sigurnosti nastavile zasipati suzavcem. Izvori navode kako je ozlijeđeno 77 ljudi.

U drugom valu ovomjesečnih prosvjeda protiv vlade premijera Adel Abdul Mahdija koji su se odvijali kroz petak i subotu, u sukobu sa snagama sigurnosti i paravojnim skupinama ubijene su najmanje 74 osobe, a stotine ih je ranjeno.

Spomenuti prosvjedi nastavak su demonstracija vezanih uz ekonomsku situaciju započetih početkom listopada. Velik broj ubijenih posljedica je nastojanja snaga sigurnosti da uguše prosvjed korištenjem pravih metaka.  

U listopadu je ukupno ubijeno oko 230 ljudi.

Opće nezadovoljstvo

Nemiri su izbili nakon skoro dvije godine relativne stabilnosti u Iraku, države koja je prethodnih godina doživjela invaziju SAD-a i vodila borbe protiv Islamske Države.

Ove demonstracije za jednogodišnju Vladu Abdul Mahdija predstavljaju najveći izazov do sad. Premijer je obećao da će adresirati zahtjeve prosvjednika te je najavio reforme i izmjene u Vladinom kabinetu.

No spomenuti potezi nisu imali značajnijeg efekta na prosvjednike čiji gnjev nije usmjeren samo prema Mahdijevoj administraciji, već prema cjelokupnom političkom establišmentu za koji kažu da nije učinio ništa kako bi poboljšao živote građana.

Mnogi smatraju kako je politička elita podređena jednom od dva glavna iračka saveznika, SAD-u ili Iranu - silama za koje smatraju da se više bave širenjem utjecaja u regiji, nego dobrobiti običnih Iračana.

"Pitam vas Abdul Mahdi, prošlo je 16 godina, a vi niste učinili ništa. Krećemo se od lošeg prema gorem", za Reuters je rekao Ma'azir Yas koji se umotao u iračku zastavu. "Ovaj prosvjed je miran i mladići traže isključivo svoja prava: poslove i funkcionalne javne servise."

Prema podacima Svjetske banke, gotovo 60 posto Iračana živi s manje od 6 dolara dnevno, iako zemlja posjeduje pete najveće rezerve nafte u svijetu.

Zastupnici daju ostavke

U nedjelju je Iračka elitna anti-teroristička jedinica poručila da je izašla na ulice Bagdada kako bi zaštitila važne državne zgrade od „nediscipliniranih elemenata“.

Novi val prosvjeda također je preplavio ulice Najafa, Hilla, Karbale i Diwaniyaha, gradova na jugu zemlje. U Basri, gradu bogatom naftom, uveden je policijski sat, a snage sigurnosti poručile su kako su uhitile „sabotere“ koji su se infiltrirali među prosvjednike.

U nedjelju se irački predsjednik Barham Salih susreo se s predstavnicima Ujedinjenih Naroda kako bi razgovarao o izbornoj reformi i ustavnim amandmanima iz 2005. Abdel Mahdi je također predložio popis reformi, uključujući zapošljavanje, povećanje mirovina i borbu s korupcijom.

Daleko od ulica, Abdel Mahdi suočava se i s pritiscima u parlamentu. Četiri zastupnika dala su ostavku, a od subote i najveći parlamentarni blok sudjeluje u prosvjedima.

Jedina dva komunistička zastupnika u parlamentu, s još dvoje njih koji su povezani s bivšim premijerom Haider al Abadijem, najavila su u nedelju napuštati svoje pozicije.

„Dajemo ostavku zbog prosvjeda i represije kojom se ih suzbija“, rekao je za AFP komunistički zastupnik Raed Fahmy.

Tijekom izbora 2018. godine Iračka komunistička partija ujedinila se s Moqtada al-Sadrom i formirala Saeroon, koaliciju koja je u subotu pružila podršku prosvjedima.

Budući da je Saeroon bio jedan od glavnih podupiratelja vlade Abdel Mahdija, premijer se nakon spomenutog poteza našao u najtežoj situaciji do sad.


Izvor fotografija: Facebook
Preveo:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: