Large 73266314 10216175141676897 7928604938035265536 n

 

Snage sigurnosti ubile su više od 100 prosvjednika u Iranu, javlja Amnesty International. Iranska Vlada prošli je tjedan odlučila povećati cijene goriva od 50 posto do 300 posto, što je poslužilo kao povod za masovno iskazivanje nezadovoljstva diljem zemlje.

Nakon što su u nedjelju izbili prosvjedi, Vlada je nametnula gotovo potpunu blokadu interneta (prema podacima udruge Netblocks, upotreba interneta u Iranu spala je na 4 posto od normalne razine), kako bi otežala komunikaciju među prosvjednicima te onemogućila korištenje društvenih mreža za širenje slika i snimki s terena.

Paralelno s represivnim metodama, Vlada je prosvjednike nastojala primiriti obećanjima da će novac akumuliran povećanjem cijena benzina usmjeriti najsiromašnijim građanima.

Važno je napomenuti da su cijene goriva u Iranu snažno subvencionirane, što za državu predstavlja veliki trošak kojeg je Vlada nastojala smanjiti usred perioda ekonomske nestabilnosti. Podsjetimo, iranska ekonomija posljednjih je godina u teškom položaju, a povlačenje SAD-a iz nuklearnih pregovora 2018. i ekonomske sankcije koje su odmah potom uslijedile dodatno su pogoršale situaciju.

Prosvjedi koji su izbili ubrzo su postali nasilni, a reakcija Vlade na njih bila je iznimno brutalna - postoje snimke koje pokazuju kako snage sigurnosti pucaju direktno u prosvjednike. S druge strane, Vlada se brani argumentom da se prosvjedima orkestrira izvana te da im je cilj baciti zemlju u kaos, a tvrdnju nastoji dokazati činjenicom da su prosvjednici palili i vandalizirali benzinske postaje, banke i druge objekte.

Prosvjedi sličnog karaktera potresali su Iran i prijašnjih godina te ih se može gledati kao dio određenog kontinuiteta pobune protiv režima u kojem su korupcija, pronevjera i loše upravljanje resursima vrlo prisutni. Istovremeno, uvjeti života zavećinu građana (osobito siromašnih) uslijed krize i sankcija postaju sve gori, dok na svaki pokušaj promjene stanja odozdo, Vlada odgovara represijom.


Za više informacija:
-https://www.aljazeera.com/news/2019/11/pattern-amnesty-106-killed-iran-protests-191119182957473.html?
-https://www.democracynow.org/2019/11/20/iran_fuel_price_protests_internet_shutdown?


Izvor naslovne fotografije: Facebook
Vijest sažeo i preveo: 

Jakov Kolak


    Preporučite članak: