Large 60357214 1322968411175102 2061767538269749248 o

 

Prošlog je vikenda (17. – 19. svibnja) u Šumećanima pokraj Ivanić Grada održana druga sesija ovogodišnje Ženske sindikalne škole u organizaciji Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju i Regionalnog industrijskog sindikata. Škola svake godine okuplja preko dvadeset sindikalistkinja i aktivistkinja iz cijele regije.

Program se sastojao od radionica na kojima je naglasak stavljen na razmjenu iskustva sudionica vezanih uz konkretne probleme i prakse s kojima se susreću na radnom mjestu i unutar sindikata. Na prvom djelu radionica navele su neke od temeljnih problema: nesigurnost radnog mjesta, nedostatak kolektivnih ugovora, diskriminacija prije, za vrijeme i nakon porodiljnog, ženske sekcije sindikata kao formalnost, seksualno nasilje i mobbing. U drugom djelu radionice, grupirane po bliskim sektorima, sudionice su smišljali akcijski plan rješavanja detektiranih problema s naglaskom na specifičnosti sektora iz kojih dolaze. Na temelju rasprava i razrade taktika, došle su do zaključka da ne postoje gotovi recepti koji su primjenjivi na svaku situaciju već je ključan preduvjet borbe, zajedništvo i organiziranje na radnom mjestu.

A za bolje razumijevanje okvira unutar kojeg nastaju problemi koje su većinom izdvojile i same sudionice, održana su predavanja o poziciji žena unutar sindikata i sindikalnim politikama koje promiču djelovanje žena u regionalnom i europskom kontekstu, o suvremenim trendovima na tržištu rada s kojima se susreću radnice (a većim djelom i radnici) te predavanje o položaju žena u sferi politike koje je ukazalo na nužnost njihove veće aktivacije ali i na strukturne faktore koji ih u tome priječe.

Oba segmenta programa odlično je povezala interaktivna radionica „Ženski rad u zdravstvu“ koja je započela prikazom zakonodavnog okvira rada u zdravstvu, a završila prikazom konkretnih problemskih situacija s kojim se susreću radnice u zdravstvu o kojima se zatim grupno raspravljalo. Ovakvim tipom edukacije, kroz radionice, predavanja i razmjenom iskustava, nastoji se snažnije povezati ženske sindikalne grupe i različite radničke i feminističke udruge civilnog društva. A razvoj suradnje je nužan za nastavak rada na koordiniranom djelovanju i mijenjanju kako političkih i društvenih procesa, tako i odnosa sindikata prema specifičnim problemima ženskog radništva.


Naslovna fotografija: Brid
Autor teksta:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: