Large 18sepgiwusa

Radnice i radnici centra za distribuciju lijekova Transpharm u Južnoafričkoj Republici sredinom septembra započeli su štrajk zbog niskih plaća. Transpharm je tvrtka kćer kompanije Shoprite, koja opskrbljuje bolnice i druge zdravstvene ustanove s preko 30 tisuća lijekova i drugih medicinskih proizvoda.

Industrijska akcija krenula je 12.9. u Pretoriji, kada je četristotinjak radnika obustavilo rad te s vremenom zaustavilo rad cijelog pogona, zbog čega Transpharm navodno gubi preko 700 tisuća dolara dnevno. Radnicima u Pretoriji ubrzo su se pridružili i oni u Cape Townu, zbog čega je vodstvo kompanije bilo prisiljeno pristati na pregovore sa sindikatima.

Predsjednik Sindikata radnika u općoj industriji JAR-a (General Industries Workers Union of South Africa, GIWUSA), Mameltwe Sebei, objasnio je kako se radnici štrajkom pokušavaju izboriti za adekvatne plaće. Trenutno primanja radnika u Transpharmu iznose oko 300 dolara, dok je za osiguravanje osnovnih životnih potreba jedne obitelji u JAR-u danas potrebno barem 850 dolara.

Međutim, vodstvo kompanije tijekom pregovora odbacilo je mogućnost tolikog povećanja plaća te pokušalo odgovornost za niska primanja na Ministarstvo zdravstva, točnije vladinu politiku regulacije cijene lijekova. Prema njihovim navodima, ukoliko bi Transpharm u aktualnim okolnostima pristao na povećanje plaće koje traže sindikati, kompanija bi postala nerentabilna.

Takva argumentacija naišla je na podsmijeh u redovima radnika, s obzirom na primanja menadžmenta Transpharma: “Ako zbrojite plaće različitih direktora Transpharma u 2017., vidjet ćete da im je isplaćeno čak 5.39 milijuna dolara”, rekao je Sebei. Sindikati su također upozorili kako se Transpharm svim sredstvima trudi ugušiti industrijske akcije, u čemu mu uvelike pomažu nedavno doneseni restriktivni propisi na polju radnog zakonodavstva.

Potaknuti neuspjehom pregovora s poslodavcima, članice i članovi GIWUSA, uz potporu članova Južnoafričke federacije sindikata, uputili su se na razgovor u Ministarstvo zdravstva te prosvjedovali pred sjedištem te institucije. Tom je prilikom Sebei za People’s Dispatch izjavio da bi, “ako privatni sektor nije u stanju proizvoditi lijekove po pristupačnim cijenama i osigurati adekvatne plaće svojim radnicima, proizvodnja lijekova trebala biti nacionalizirana i integrirana u javni sustav zdravstva.”

Unatoč svemu, Transpharm i dalje tvrdi kako si ne može priuštiti isplatu dostojanstvenih plaća svojim radnicima. Kompanija je zaprijetila da će, ako sindikat ne odustane od štrajka, zatvoriti određene pogone. “Ukoliko do toga dođe, radnici će te pogone zauzeti i nastaviti proizvodnju kroz zadruge”, zaključio je Sebei.

Tekst prevela: Ana Vračar

Izvor naslovne fotografije: People’s Dispatch

 

Ana Vračar


    Preporučite članak: