Large british airways boeing 747 100 in boac basic livery marmet

Većina letova zrakoplovne kompanije British Airways (BA) otkazano je nakon što su piloti u nedjelju navečer započeli dvodnevni štrajk. Procjenjuje se da će štrajkom biti pogođeno oko 145 tisuća putnika kojima će se ponuditi povrat novca za karte ili kasniji let. Ukoliko zahtjevi koji se tiču povećanja plaća, a kojima teže članovi udruženja britanskih zrakoplovnih pilota (Balpa) ne budu ispunjeni, štrajk će ponoviti 27. Rujna.

Štrajk se smatra jednim od najvećih u povijesti kompanije i prvim koji su pokrenuli piloti, a prema nekim navodima jedan dan štrajka kompaniju košta 49 milijuna dolara. 

Glavni tajnik Balpe, Brian Strutton, rekao je: "British Airways se treba probuditi i shvatiti da piloti neće odustati od svojih zahtjeva. Prije godinu dana piloti su pristali na smanjenje plaća kako bi pomogli kompaniji u teškim vremenima. Danas, dok BA ostvaruje milijardu funti godišnjeg profita, zahtjevi pilota za povećanjem plaća su razumni i provedivi. Čelnici tvrtke, koji sami primaju velike plaće i imaju izdašne beneficije, odbijaju pregovarati te stavljaju profit ispred potreba putnika i radnika. Vrijeme je da se predstavnici kompanije vrate za pregovarački stol i sastave ozbiljnu ponudu koja će okončati ovaj spor ", rekao je.

Više pročitajte na linku

Vijest sažela: Petra Ivšić

Izvor naslovne fotografije: Wikimedia

Petra Ivšić


    Preporučite članak: