Large radnici 1 prilog migrantski rad

 

Jutros je, oko 5 sati ujutro, u proizvodnoj hali u Čakovcu poginuo 34-godišnji radnik. Očevid je još uvijek u tijeku, a kako neslužbeno doznajemo, radnik je poginuo jer mu je s dizalice na glavu pao predmet.

Mladi radnik bio je iz Lopatinca, a izvor iz Čakovca govori nam kako je radio za metaloprerađivačku tvrtku Primabiro. Prema portalu Fininfo radi se o srednje velikom poduzeću u kojem je 2019. bilo zaposleno 277 radnika, a posljednjih godina generira milijunske gubitke. Firma se pritom
reklamira kao mjesto na kojem se ‘Vodi briga i o društveno odgovornom poslovanju, poslovnoj etici, zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu te zaštiti okoliša'.

Podsjećamo ovom prilikom da su u hrvatskoj metaloprerađivačkoj industriji još uvijek česti slučajevi ozljeda na radu i nije dovoljno napravljeno na unapređenju zaštite na radu i osiguravanju sigurnih i zdravih uvjeta rada. No to nažalost vrijedi i za druge sektore, pa su tako ovog proljeća, na sanaciji štete od potresa, poginula dva građevinska radnika. Danas je od tog slučaja ostala upamćena samo neprimjerena izjava zagrebačkog gradonačelnika „Kad sam ja imao 19 godina nije bilo opasno ni sedam-osam metara, kao mačak bih se dočekao”.

Uglavnom nam imena odgovornih tvrtki ostaju nepoznata i "zaštićena", dok su životi radnika i radnica u radu posve izloženi, a njihove smrti često brzinski zaboravljene. Na mjesto nesreće jutros je izašla i državna odvjetnica, te općinska državna odvjetnica, a o raspletu slučaja i tome tko će i kako odgovarati za još jednog radnika usmrćenog na radnom mjestu - ostaje nam vidjeti i izvještavati.


Izvor naslovne fotografije: Arhiva RP-a
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: