Large llopsks

Još jedna nesreća na radnom mjestu dogodila se u ponedjeljak u Novom Zagrebu kada je građevinski radnik pao sa skele.

 

Prilikom kretanja po skeli, 31-godišnji građevinski radnik pao je s visine od 6 metara i teško se ozlijedio. Kako izvještava Policijska uprava Zagrebačka, nesreća se dogodila 29.11. oko podne na Karlovačkoj cesti u Novom Zagrebu. Na pitanje za kojeg je poslodavca radio, iz policijske uprave nisu htjeli dati odgovor, tvrdeći da su na raspolaganje dali sve informacije koje su važne za javnost.

Ovo je još jedna o nizu nesreća u sektoru građevine u Hrvatskoj, o čemu smo na portalu redovito izvještavali. Prema izvješću Državnog inspektorata, u 2020. na radu ukupno je stradala 801 osoba od kojih je čak 563 zadržano na bolničkom liječenju. Broj radnika i radnica umrlih na radu kontinuirano raste od 2017. godine, a gotovo polovica stradalih radila je u graditeljstvu.

Izvješće pokazuje kako je u čak 28% nesreća bio izvođenje radne operacije na način protivan pravilima zaštite na radu. Istovremeno, broj inspekcijskih nadzora u području zaštite na radu je pao - 2019. godine obavljeno je njih 8.831, a prošle godine 7.647.

Također, važno je napomenuti kako migrantski radnici, koji uglavnom dolaze iz siromašnijih zemalja, najčešće završavaju u sektoru građevine - oko 50% svih dozvola za rad stranaca izdaje se za taj sektor. Kršenja radničkih prava u Hrvatskoj su svakodnevna pojava, a strani radnici tu prolaze još gore od domaćih.


Autorica naslovne fotografije: Ivana Perić

Jakov Kolak
    Preporučite članak: