Large prison 553836 960 720

 

Radnici, studenti, sindikalni aktivisti i predstavnici civilnog društva koji su sudjelovali u štrajku u kineskoj tvornici Jasic o čemu smo već pisali, još uvijek se nalaze u pritvoru. Represija nad aktivistima i radnicima započela je još prošle godine u srpnju tijekom prosvjeda i štrajka radnika kojim su zahtijevali osnivanje sindikata u tvornici Jasic u Shenzhenu.

U pritvoru se trenutno nalazi više od 40 radnika i aktivista, od kojih većina nema pristup pravnoj pomoći i nije im dopušteno viđanje s obitelji. Aktivisti Yu Juncong, Mi Jiuping, Liu Penghua i Li Zhan se već osam mjeseci nalaze u pritvoru i čekaju suđenje, a optuženi su za „okupljanje s ciljem ometanja javnog reda“ (聚众扰乱社会秩序).

No uhićenja nisu prestala pa je 20. siječnja 2019. pritvoreno još pet aktivista: Wu Guijun, Zhang Zhiru, He Yuancheng, Song Jiahui i Jian Hui. Također, uhićena su i tri urednika online portala o radničkim pravima Xinshengdai. Glavni urednik Yang Zhengjun uhićen je 8. siječnja, Wei Zili uhićen je 20. ožujka, a istoga dana nestao je Ke Chengbing, također urednik.

Zbog činjenice da je velik broj radnika, aktivista, novinara i pripadnika civilnog društva još uvijek u pritvoru, vode se kao nestali ili se ne zna gdje su, Hongkonška konfederacija radničkih sindikata objavila je izjavu sa sljedećim zahtjevima:

1.  Traži se puštanje na slobodu i odbacivanje optužbi protiv svih radnika, aktivista i njihovih podržavatelja kojima je uskraćeno temeljno pravo okupljanja;
2. Stajanje na kraj represiji i šikaniranju svih aktivista koji se bore za radnička prava i njihovih podržavatelja;
3. Usklađivanje svih kineskih zakona s međunarodnim standardima i osnovnim principima ILO-a (International Labour Organization; Međunarodna organizacija rada) koja se tiču slobode udruživanja i okupljanja.

Kao što smo već pisali, slučaj Jasic u Kini zanimljiv je zbog činjenice da radnici nisu štrajkali zbog uobičajenih razloga (neisplata plaća, loši radni uvjeti), već su tražili političko pravo osnivanja sindikata te se pobunili protiv represije lokalne vlade koja je uslijedila. Slučaj Jasic tako daje naznaku smjera u kojem se razvija borba za radnička prava u Kini.


Izvor naslovne fotografije: na poveznici
Autorica teksta:

Matea Grgurinović
    Preporučite članak: