Large s a s foto ip 1

 

Početkom ovog tjedna u Zadru je održan postupak mirenja između predstavnika uprave SAS Strojogradnje, sindikata i miritelja. Kako izvještava Zadarski list, postupak mirenja nije uspio, no postignut je dogovor da će plaća za veljaču radnicima biti isplaćena do kraja ovog tjedna. Naime, zbog neisplate plaća za veljaču i ožujak radnici SAS Strojogradnje, predvođeni Sindikatom metalaca Hrvatske (SMH), poslodavcu su bili najavili štrajk.

Zbog, kako im je objašnjeno, stanja dodatno otežanog pandemijom koronavirusa, radnicima je nedavno najavljeno i da se planira kolektivno otpuštanje 71 radnika, a zaposleni bi ostali samo direktor, računovođa i nekoliko poslovođa odjela. Dvoje radnika u narednih šest mjeseci stječe uvjete za mirovinu, a preostalih 69 prema namjeri poslodavca trebali bi biti proglašeni tehnološkim viškom i potpisati raskid ugovora o radu do kraja lipnja ove godine. Za dio radnika navodno bi se ispitala mogućnost zaposlenja kod postojećih kooperanata (Strojna obrada, Zadarmont, Mollart inžinjering).

„Svih nas je iznenadila ova teška situacija u nekoć čuvenom SAS-u, ali je ohrabrujuće da je na današnjem postupku mirenja ipak postignut dogovor s poslodavcem u vezi isplate plaća za veljaču i ožujak. Ohrabrujuće je i što s tim isplatama tvrtka stječe pravo na državne poticaje u sklopu mjera koje je Vlada donijela za zaštitu radnih mjesta u uvjetima otežanog poslovanja zbog Covida-19. Sindikat će sve učiniti sa svoje strane da se radna mjesta sačuvaju, a u današnje vrijeme da 71 radnik dobije otkaz je katastrofalno”, komentirao je novinarima nakon ovotjednog postupka mirenja Vedran Uranija, sindikalni povjerenik i pravni zastupnik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar.

Pa ipak, teška situacija u SAS Strojogradnji ne iznenađuje nikoga tko je malo pratio zadarsku industriju posljednjih desetljeća. Firma je to koja se neko vrijeme igrala skrivača, bili su nestali i iz sudskog registra 2012. godine jer tri godine zaredom nisu po zakonskoj obvezi objavljivali svoja godišnja financijska izvješća. Ponovno je vraćena u sudski registar kada je došlo do promjene u upravi, a brzo nakon, 2014. godine vlasnik SAS Strojogradnje postao je Ist International Sastrade Aktiengesellschaft iz Kneževine Lihtenštajn, koja ima status porezne oaze u EU. Ist International Sastrade Aktiengesellschaft ostao je vlasnik do danas, a djeluju u sklopu grupacije Riko d.o.o., koja pak ima sjedište u Ljubljani.

SAS Zadar, tvornica specijalnih alatnih strojeva, osnovana je inače 1961., a razvila se iz Tvornice šivaćih strojeva Bagat. U sklopu Bagata postojao je OOUR Specijalni alati i strojevi (SAS). Nakon provedenoga referenduma (na kojem je odlučeno da se neće spajati u SOUR), SAS se 1978. sa 100 zaposlenih potpuno odvojio od Bagata. Početkom 1980-ih specijalni alatni strojevi proizvodili su se u velikim serijama, a gotovo cjelokupna proizvodnja plasirala se na inozemno tržište. U to je doba poduzeće imalo 250 zaposlenih, a u zlatno doba poduzeća u SAS-u je radilo oko 400 radnika.Pretvorba poduzeća u dioničko društvo obavljena je 1993. godine, a u razdoblju od 1996. do 1999. SAS – Zadar osnovao je pet društava, tri društva s ograničenom odgovornošću: SAS Charter, SAS Andis Charter i SAS Strojogradnja, te dva dionička društva: SAS HSTEC i SAS Vektor. SAS Vektor je od 2017. godine u stečaju, što nije spriječilo Financijsku agenciju (FINA) da ga lani uvrsti među najbolje zadarske tvrtke. Citirat ćemo ovdje komentar korisnika pod nickom Naprid naši, koji je na ovu vijest ispod članka napisao: „Kakvi su ti drugi kad je ovaj u stečaju najbolji. Bježite dico iz ove zemlje glavom bez obzira.”

Sve što ima predznak SAS godinama je u teškom mulju, kao uostalom i sve drugo vezano uz zadarsku industriju nakon pretvorbe i privatizacije. O radu u SAS Strojogradnji priča nam i jedan od radnika, koji je ondje radio godinu dana. Izrazio je želju da ostane anoniman, zbog male zadarske sredine i činjenice da bi ovakve kritike potencijalno ugrozile njegovu poziciju na novom poslu, koji je u istoj struci.

„SAS Strojogradnja vam je groblje strojeva, nikako ja to drugačije ne mogu opisati. Dizali su se krediti, vrtile pare među vlasnicima. Ne znam na što se taj novac trošio, ali nije na izvlačenje SAS-a iz nevolje, nije na opremu i nije na radnike. Nisu ulagali u nove strojeve, nisu pokušavali dobiti poslove. Nama je unutra na odjelu prokišnjavalo kad je padala kiša. Sve što je vridilo oni su uništili. Ja sam došao kao mladi radnik, htio sam učiti. SAS je bio velika firma koja je razvijala i svoje koncepte, bila je ugledna u ovom gradu, na glasu kao stručna, s vrhunskim inženjerima. A realnost je na kraju ispala da se radi za minimalac, da plaća kasni, i da oni koji trebaju vući industriju, uokolo sebi grade vile.”

Za komentar u vezi trenutnih događanja u SAS Strojogradnji poslali smo upit Sindikatu metalaca Hrvatske, u želji da popričamo o konkretnim metodama djelovanja sindikata i implikacijama urušavanja jednog od posljednjih relikta zadarske industrije, ali i činjenici da se svih ovih godina na nekad vrhunska poduzeća gledalo samo u kontekstu vrijednih nekretnina i terena i predstečajnoj i stečajnoj vreći novaca koje će pretumbati i podijeliti direktori. Do zaključenja ovog teksta iz SMH-a nam nisu odgovorili.

„Nisam primijetio da se sindikat nešto angažirao, barem među nama radnicima, iako je nas bilo i organiziranih i voljnih. Čini mi se da su i oni otpisali SAS i bilo kakvu opciju za budućnost, a da su ovi razgovori i zastupanja sada samo protokolarni. Bacaju nam mrvice, al' zna se čija je ruka”, priča nam bivši radnik SAS-a. U kontaktu je i s kolegama koji i dalje rade u SAS-u, koji su trenutno u neizvjesnosti i strahuju da bi im u lipnju, trenutnom krpanju unatoč, moglo finalno „odzvoniti”. Zadarskoj industriji -  opet zvone stara zvona.


Autorica vijesti i naslovne fotografije:

Ivana Perić
    Preporučite članak: