Large naslovna

I ovaj mjesec donosimo pregled ozljeda na radu o kojima su obavijestile policijske uprave.

 

U srijedu je Policijska uprava zagrebačka izvijestila o smrtnom slučaju na radnom mjestu. Mjesto nesretnog događaja je, pogađate, gradilište. O tome da se u sektoru građevine često krše odredbe zaštite na radu već dugo vremena na našem portalu ponavljamo kao papagaji. Dovoljno je samo da pogledate naš mjesečni pregled nesreća na radu da biste se uvjerili u to da je za radnike najčešće mjesto smrti – gradilište. Što se pak ovu srijedu dogodilo? 53-godišnji je vlasnik građevinskog poduzeća u Bedenici pao kroz otvor namijenjen za izgradnju stepeništa i smrtno stradao.

Što se ozljeda na radu tiče, svih je 16 ovomjesečnih ozljeda koje su završile na stranicama policijskih uprava kategorizirano kao teške ozljede. 1. kolovoza 38-godišnjak je u mjestu Velika pao s ljestava, a isto se dogodilo i 32-godišnjaku 29. kolovoza koji je radio u kanalizacijskom šahtu u Zagrebu. S visine je pao i 56-godišnjak u Čakovcu dok je obavljao krovopokrivačke radove 18. kolovoza kada su popustili nosači betonske ploče na kojoj je stajao. Na njega je zatim pala i betonska ploča. 26. kolovoza radnik je u Svetoj Nedelji na gradilištu poslovnog kompleksa pao s 3,5 m, a u srijedu je 31. kolovoza još jedan građevinski radnik, 53-godišnjak pao s krova u Dubravi.

22-godišnjak je 13. kolovoza ozlijedio nogu dok je istovarivao metalne talpe, a 60-godišnjakinja je dva dana kasnije završila u KBC-u Dubrava s teškim ozljedama šake nakon što joj na poslu stroj za usitnjavanje smjese zahvatio prste lijeve ruke. Ruku je prilikom rukovanja strojem u Sesvetskom Kraljevcu ozlijedio i 63-godišnjak 19. kolovoza. U Vukovaru je 37-godišnjak pokušavao popraviti radni stroj pa su mu zagrijana voda i sirovina prsnule na lice i ruku.

Osim ranije spomenutog mladića, još su dvojica radnika nastradala prilikom istovarivanja robe – 26-godišnjak 25. kolovoza u Svetoj Heleni i 32-godišnjak 29. kolovoza. 25. kolovoza ozlijedio se i radnik u autolimarskoj radionici, 27. kolovoza građevinski radnik, a 31. kolovoza strani građevinski radnik. Tog 31. kolovoza zabilježili smo, osim spomenutog smrtnog slučaja i dvije spomenute ozljede na radu, i slučaj ozljeda na radu u kojem su stradala dva radnika kad je na njih palo drvo koje su rušili u Sesvetama.


Naslovna fotografija: Pixnio, Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović

Tagovi:

nesigurnost    Preporučite članak: