Large naslovna

I ovaj mjesec donosimo pregled ozljeda na radu o kojima su obavijestile policijske uprave, ali i statistiku ozljeda na radu u 2021. Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

 

Na stranicama hrvatskih policijskih uprava izviješteno je o šest slučaja ozljeda na radu u lipnju. Ni ovaj mjesec nije bio iznimka što se broja slučajeva pada radnika s visina tiče. 14. lipnja 31-godišnji je radnik pao s ljestava u Donjim Grahovljanima i teško se ozlijedio. Sa skele, i to s 15,5 metara visine, pao je istog dana i 21-godišnji radnik na gradilištu u Dubravi i također se teško ozlijedio. Potonji mladić strani je radnik, kao što je to i 61-godišnji Makedonac koji je 2. lipnja pao s visine od 2,8 metra na Maksimirskoj cesti i završio u bolnici. O problemu nedovoljne zaštite radnika na visinama, kao i o problemu uvjeta rada stranih radnika na građevini već smo pisali.

Dva su radnika prošli mjesec ozlijeđena prilikom istovara kamiona. Jedan, 40-godišnjak, u Šašinovcu 23. lipnja, a drugi, 36-godišnjak, na Peščenici 24. lipnja. Na Peščenici je 28. lipnja radnik pao na stroj koji mu je zahvatio noge i teško ga ozlijedio.

Nažalost, neke od ozljeda imale su fatalan ishod, pa tako u lipnju bilježimo i smrt građevinskog radnika. Na 43-godišnjaka je u Maksimiru pala cigla, i to s visine od 15,5 metara. Radnik je podlijegao ozljedama u bolnici.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je broj ozljeda na radu i profesionalnih bolesti u 2021. Prijavljene su 15.682 ozljede na radu od kojih je HZZO-om priznato njih 12.645. Profesionalnih je bolesti prijavljeno 2.400, a priznato ih je tek 1.536. Podsjećamo, profesionalne bolesti su bolesti izazvane dužim neposrednim utjecajem procesa rada i uvjeta rada na određenim poslovima.

Ove brojke znače da se na poslu svakog dana u Republici Hrvatskoj ozlijedi 36 radnika – zastrašujuća je to brojka koja govori o tome koliko je kod mnogih poslodavaca zaštita na radu mrtvo slovo na papiru.


Vijest napisala:

Tea Radović

Tagovi:

radnička prava    Preporučite članak: