Large rda s trajk

Od početka ove godine zdravstveni radnici Novog Zelanda organizirali su nekoliko štrajkova zbog pritisaka koje okružni zdravstveni odbori (District Health Boards) vrše na radnička prava.

Oko tisuću primalja zaposlenih u javnim bolnicama Novog Zelanda više je puta prekidalo rad zato što je došlo do višemjesečnog zastoja u kolektivnom pregovaranju te pokušaja da se primaljama nametnu odredbe kolektivnog ugovora sklopljenog sa sindikatom medicinskih sestara, New Zealand Nurses’ Organization (NZNO). Strukovni sindikat primalja, Midwifery Employee Representation and Advisory Service (MERAS), napomenuo je kako sadržaj tog kolektivnog ugovora ne odgovara realnim potrebama zdravstvenih radnica;  primjerice dogovoren je rast plaća od 3% kroz tri godine, što je u praksi jednako zamrzavanju plaća i ignorira zahtjeve koje je članstvo u više navrata isticalo kao ključne za sklapanje novog kolektivnog ugovora. MERAS je najavio nastavak organiziranja industrijskih akcija primalja, upozorivši da se radi o visokokvalificiranim radnicama, koje igraju ključnu ulogu u promicanju i očuvanju zdravlja trudnica, rodilja i novorođenčadi.

Paralelno s primaljama, preko 3 tisuće specijalizantica i specijalizanata organiziralo je dvodnevne štrajkove 28. januara i 12. februara. Predstavnici sindikata Resident Doctors’ Association (RDA) u medijima su govorili o pokušajima okružnih zdravstvenih odbora da zaobiđu odredbe važećeg kolektivnog ugovora koje se odnose na radno vrijeme te sklope individualne ugovore o radu s liječnicama i liječnicima. RDA je napomenuo da bi ta praksa, jednom kada kolektivni ugovor istekne, omogućila odborima da specijalizantima nametnu radni dan duži od 16 sati, produže radni tjedan preko 10 dana u nizu te razmjeste specijalizante u druge državne okruge bez prethodnog konzultiranja sindikata. Sve navedeno predstavlja znatno pogoršanje postojećih prava, zbog čega se članstvo RDA-a ne prestaje izjašnjavati u korist daljnjih akcija. Ukoliko se u međuvremenu ne postigne dogovor, još jedan dvodnevni štrajk započet će 26. februara.

Iako su zdravstveni radnici u oba slučaja naišli na potporu javnosti, reakcije većih sindikalnih organizacija i vlade nije bila dobronamjerna. Na primjer, NZNO nije izrazio ni organizirao nikakvu podršku specijalizantima i primaljama, dok je jedan od najvećih sindikata u državi, Public Service Association, otišao korak dalje i osnovao alternativni sindikat specijalizanata, Specialty Trainees of New Zealand (STONZ). STONZ danas okuplja oko 500 članova, i već je pristao na promjene koje okružni zdravstveni odbori žele provesti, piše WSWS.

 

Autorica teksta: Ana Vračar

Izvor naslovne fotografije: Facebook/ New Zealand Resident Doctors’ Association

Ana Vračar


    Preporučite članak: