Sindikati Novog Zelanda proglasili su četvrtak 10. ožujka danom pobjede. Naime, parlament Novog Zelanda jednoglasnom odlukom zabranio je upotrebu 'zero hour' ugovora, tj. ugovora bez zajamčenog radnog vremena. Ovakvi ugovori ne obvezuje poslodavca da radniku ponudi minimalno radno vrijeme, a radnici su plaćeni prema radnom vremenu koje su odradili čime ih se dovodi u iznimno nesiguran položaj u smislu stabilnosti primanja, dok se poslodavcima otvaraju poprilično velike mogućnosti za eksploataciju radnika.

Novi zakon, koji propisuje da su poslodavci dužni svojim zaposlenicima odrediti minimalnu tjednu satnicu, na snagu stupa 1. travnja, a on bi prema procjenama trebao obuhvatiti oko stotinu tisuća novozelandskih radnika, ponajviše u restoranima brze hrane, zaštitarskim kompanijama i hotelijerstvu (niže plaćeno osoblje zaduženo za čišćenje i održavanje).

Odluka novozelandskog parlamenta odjeknula je i na međunarodnoj razini, a posebno u Velikoj Britaniji. Naime, Velika Britanija u zadnjih nekoliko godina u sklopu politike fleksibilizacije tržišta radne snage proživljava sve veću ekspanziju upotrebe ovakvih ugovora. Prema podacima ONS-a (Zavoda za statistiku Velike Britanije) u posljednjem kvartalu 2015. godine broj ugovora bez zajamčenog radnog vremena po prvi puta je prešao preko 800.000, tj. broj radnika koji rade na temelju ovakvih ugovora iznosi 2,5% britanske radne snage. U Velikoj Britaniji, kao i donedavno na Novom Zelandu, u tijeku su kampanje protiv primjene ugovora bez zajamčenog radnog vremena. U tom smislu možemo spomenuti britanski sindikat Unite koji vodi kampanju protiv loših radnih uvjeta i masovne primjene ugovora bez zajamčenog radnog vremena u najvećem britanskom trgovcu sportske opreme Sports Directu.

Odluku novozelandskog parlamenta pozdravio je i novi čelnik opozicijske Laburističke stranke Jeremy Corbyn. On se nada da će ovakva odluka, i to jednoglasna, dati dodatnu snagu britanskom radničkom pokretu u borbi protiv 'zero hour' ugovora.zv 


Preporučite članak: