Large img 2392

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada, u subotu 30. 3. 2019. održan je prosvjed inicijative Mijenjamo sustav zajedno koja okuplja sve zainteresirane stručnjake unutar sustava socijalne skrbi.

Ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku okupilo se petstotinjak radnica/ka sustava socijalne skrbi, studenata/ica i zainteresiranih građanki/na. Prosvjed je ukazao na poteškoće u radu s kojima se susreću zaposleni, predstavio zahtjeve i prijedloge unaprjeđenja sustava, a događaj je ujedno i označio početak rada same inicijative. Inicijativa Mijenjajmo sustav zajedno ističe: „Dio smo sustava socijalne skrbi koji ne funkcionira dugi niz godina, što je rezultiralo kroničnim nezadovoljstvom korisnika i nas, stručnjaka. Zbog pretjerane birokracije i broja korisnika i sami smo zanemarili svoju važnu ulogu i odgovornost promicatelja socijalnih promjena. Stalo nam je do naše struke, našeg posla, našeg kolektiva i naših korisnika. Postojeći uvjeti onemogućavaju nam kvalitetno obavljanje stručnog rada za koji smo se educirali.“

Uz predstavljanje i čitanje zahtjeva usmjerenih prema nadležnom ministarstvu i vladi, organizatori su otvorili dijalog s prisutnim prosvjednicima o problemima koji muče struku, a zainteresiranu javnost pozvali na uključenje u zajedničkom mijenjanju sustava nabolje.


Autorica naslovne fotografije: Martina Nekić
Autorica teksta:

Martina Nekić
    Preporučite članak: