Large our nhs

 

U subotu, 4.3.2017., 250 tisuća prosvjednika izašlo je na ulice Londona pod parolom “Save our NHS” kako bi se usprotivili mjerama štednje u sustavu zdravstva. Prema planovima konzervativne vlade Therese May, National Health Service (NHS) bi do 2020. godine mogao vidjeti čak 20 milijuna funti manje sredstava, što bi dovelo do nestanka sustava zdravstvene zaštite kakvog stanovnici Velike Britanije poznaju od njegovog nastanka nakon Drugog svjetskog rata.

Najava rezova došla je u izrazito teškom trenutku za NHS, koji se već mjesecima bori s poteškoćama u osiguravanju osnovne zdravstvene zaštite, čak i one koja podrazumijeva hitnu medicinsku pomoć. Osim toga, snažne su udarce osjetili i zdravstveni radnici koji su samostalno prosvjedovali kroz 2016. godinu, od čega se posebno pamte akcije specijalizanata i medicinskih sestara. Unatoč kontinuiranom otporu, zaposleni u zdravstvu danas imaju čak 14% nižu plaću u odnosu na 2010. godinu. S druge strane, dio sustava je već prešao u ruke privatnika, što je prema izjavama prosvjednika jedan od najvećih problema pri pružanju zdravstvene zaštite, jer privatni pružatelji zdravstvene zaštite prvenstvo daju zaradi nad sigurnosti pacijenata.

Foto: Save the Alex/Facebook

Ovaj prosvjed bio je najmasovniji protest za obranu javno financiranog zdravstvenog sustava u Britaniji, a okupio je velik broj nevladinih organizacija, strukovnih udruga i sindikata. Među podržavateljima i organizatorima tako su se našli Health Campaigns Together, People’s Health Movement, People’s Assembly, sindikati UNISON, Unite i GMB, ali i predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn te pjevač Billy Bragg, autor mnogih pjesama koje promiču vrijednosti solidarnosti i radničkog pokreta. Bragg je svojim nastupom na Trgu parlamenta zaključio prosvjed, pozvavši prosvjednike na ustrajnost u nastojanjima da spriječe najavljene mjere štednje.

   

 

Izvor naslovne fotografije: The People’s Assembly Against Austerity/Facebook

av
    Preporučite članak: