Large 85164893 587574508755533 2211630294530785280 n

U Galeriji Vladimir Nazor otvorena je izložba Mihaela Gibe - ‘Arheologija rada’, a tema instalacije su radničke borbe.

 

Izložba govori o radničkim borbama u Hrvatskoj, a sadržaj koji je autor koristio jest Arhiv radničkih borbi Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID). Arhiv ustvari predstavlja digitaliziranu bazu podataka u koju je, prikupljanjem i analiziranjem medijskog sadržaja, uneseno preko 800 različitih radničkih akcija - štrajkova, preuzimanja, prosvjeda - koje su se odvijale diljem Hrvatske od 1990. godine.

U srži tog rada stoji ideja da arhiv, kao javno dobro, bude na raspolaganju svima zainteresiranima, od akademske zajednice, sindikata, do šire javnosti, sa željom da bude korišten u nekomercijalne svrhe.

Baza je vrlo jednostavna za pretraživanje, ali je istovremeno i vrlo precizna pošto su sve akcije razlomljene u razne kategorije (tip akcije, datum održavanja, mjesto...).

Arhiv je u ovom slučaju svoju primjenu našao kao dio umjetničke instalacije Mihaela Gibe koji je za HRT izjavio kako je "riječ o radu koji na temelju pretraživanja baze korisnika, tj. posjetitelja izložbe, automatski pretražuje uživo preko internet tražilice Google podatke i iz njih 'čupa' fotografije i podatke otkud je izvukao te fotografije".

Fotografija 1 - pretraživač putem kojeg posjetitelji mogu birati koja će se akcija prikazivati


Giba manipulira podacima tako što je kreirao softver koji pretvara podatkovni sadržaj u vizualni. To je odvija tako što je svaka pojedina radnička akcija, koju posjetitelj, kao sukreator izložbe, može odabrati iz baze podataka, uparena s fotografijama koje Google pretraživač veže uz nju i zatim generira digitalni kolaž koji se projicira na ekranima.

Fotografija 2 - kolaž
na temelju odabranog na pretraživaču


"Te se slike zatim prikazuju u formi kolaža i generiraju, u teoriji, u beskonačnost: s jedne strane, to je dokumentaristički prikaz jednog istraživanja, konkretno Arhiva radničkih borbi Baze za radničku inicijativu i demokraciju, dok je s druge strane riječ o artističkom poigravanju s jednom gomilom podataka koje u konačnici treba i ne treba shvatiti ozbiljno", za HRT je napomenula kustosica izložbe Mirna Rul.

Izložba u Galeriji VN, otvorena je za sve zainteresirane, a ostat će otvorena do 29. veljače, od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati te subotom od 8 do 14 sati.

Galerija slika:

Autorica fotografija: Petra Ivšić
Autor vijesti:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: