Large siroma%c5%a1tvo

„Više od polovice građana ne može podmiriti neočekivani financijski izdatak, a kraj s krajem vrlo teško ili teško spaja više od trećine kućanstava“ upozorile su udruge civilnog društva uoči Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i optužile državu da su njene politike suzbijanja siromaštva promašene. U nastavku prenosimo priopćenje za medije


Uoči Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koji se obilježava 17. listopada,  Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Pravo na grad, BRID i Institut za političku ekologiju upozoravaju da prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koji je trenutno u e-savjetovanju neće riješiti goruće probleme u području ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava i ne nudi smislene mjere i rješenja za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj.

Statistika je poražavajuća. Gotovo četvrtina stanovnika u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Više od petine stanovnika je materijalno deprivirano. Više od polovice građana ne može podmiriti neočekivani financijski izdatak. Čak 40% građana si ne može priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan kuće, a kraj s krajem vrlo teško ili teško spaja više od trećine kućanstava. Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti produbljuju i velike regionalne razlike. Siromaštvo posebno pogađa djecu, jednočlane obitelji, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

Hrvatska već godinama nema sustavna rješenja i smislene javne politike za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, a posebno zabrinjava što nema adekvatnog i brzog odgovora na nove probleme - pandemiju, posljedice potresa, stambeno zbrinjavanje, starenje stanovništva, migracije, potrebe ranjivih i isključenih društvenih skupina i mnoge druge.

Poražavajuće je da je novi Nacionalni plan za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti površan, nedorečen i promašen. Kao i prošla strategija borbe protiv siromaštva, taj plan je mrtvo slovo na papiru. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nam ponovno servira neadekvatne, neučinkovite i površne mjere, ignorirajući prava i potrebe ranjivih skupina, isključujući iz mjera djecu izbjeglice, osobe starije životne dobi, žrtve obiteljskog nasilja, mlade u NEET položaju, kao i niz problema u području obrazovanja, stanovanja, zdravstva, socijalne zaštite i adekvatnog životnog standarda.

Hrvatska kao Ustavom definirana socijalna država mora osigurati dostojanstvene životne uvjete i omogućiti ostvarivanje ljudskog prava na stanovanje, rad, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, posebice ranjivim i marginaliziranim društvenim skupinama. Bez ozbiljnog i sustavnog pristupa, stopa siromaštva i socijalne isključenosti neće se smanjiti.

Zahtijevamo od Vlade RH da povuče ovaj prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i da izradi novi plan koji će se temeljiti na ljudskim pravima i potrebama ranjivih skupina i koji će imati ambiciju zaista riješiti barem dio sustavnih i nagomilanih problema.

 

Osobe za kontakt:

Tina Đaković, Kuća ljudskih prava Zagreb, 091 33 777 42, +385 1 551 3395

Sandra Kasunić, Centar za mirovne studije, 095 5684 395


Naslovna fotografija: Marko Milivojević, Pixnio

Tagovi:

siromaštvo    Preporučite članak: