Large naslovna

 

Udruge Fade In i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) predstavit će rezultate istraživanja “Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji” u prostorijama Multimedijalnog instituta MaMa, 21. lipnja 2023. godine u 11 sati.

Rezultate istraživanja predstavit će Bojan Nonković i Karlo Držaić (BRID), a nakon predstavljanja održat će se diskusija na temu drugačije budućnosti tekstilne proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U razgovoru će sudjelovati tekstilne radnice i radnici, predstavnice i predstavnici obrazovnih ustanova, donositelja odluka, sindikata, poslodavaca, i civilnog društva.

Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji” obuhvaća povijesni pregled i pruža uvid u osobne i iskustvene iskaze bivših i sadašnjih radnica i radnika ove nekad značajne proizvodne grane.

„Posljednja dva desetljeća tekstilnu industriju u Hrvatskoj karakterizira smanjenje broja radnika, smanjenje proizvodnje i pogoršanje uvjeta rada. Međutim, razgovori s radnicama i radnicima u Osijeku daju naslutiti da za proizvodnju domaćeg tekstila još ima prostora, uz okretanje zaštiti radničkih prava i promišljanju održivijeg tekstila.“ – Bojan Nonković (BRID)

Foto: Miroslav Sikavica


„U šest mjeseci provedenih s bivšim i sadašnjim osječkim tekstilcima, kao i učenicima koji se školuju za rad u tekstilnoj struci, imamo osjećaj da smo otkrili tek natruhe jedne puno veće priče o sudbini tekstilne i modne industrije koja se pred našim očima pokušava izbaviti iz teškoća. Za deset godina u Osijeku možda više neće biti krojača koji će znati iskrojiti muško odijelo ili večernju haljinu, jer se gase krojački obrti.“ – Martina Globočnik i Miroslav Sikavica (Fade In)

Ovaj projekt jedan je segment društveno-umjetničkog projekta koji Fade In provodi u sklopu Muzeja osobnih priča u Osijeku. Umjetnički segment projekta obuhvaća kratka video svjedočanstva bivših radnica koja su izradili nagrađivani redatelj Miroslav Sikavica i redateljica Martina Globočnik, kao i izložbu radova učenica i učenika Obrtničke škole i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka. Radove je fotografirao Jasenko Rasol, a izložbu je likovno osmislila dizajnerica Barbara Blasin. Izložba naziva Drugačija budućnost tekstila je moguća! će biti izložena u desecima krojačkih salona u Osijeku, Čakovcu, Požegi i Zagrebu.

Projekt "Po mjeri" u sklopu kojeg je izrađeno istraživanje "Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji" financiran je sredstvima Norveške, Islanda i Lihtenštajna kroz mehanizme Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Naslovna fotografija: Jasenko Rasol/Radnička prava

uredništvo
    Preporučite članak: