Large osobni asistenti zajedno   regionalni industrijski sindikat  3

Ispred Ministarsva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike jutros su se okupili članovi sindikalne inicijative "Osobni asistenti zajedno" kako bi javnost još jednom upozorili na težak položaj osobnih asistenata i poručili ministarstvu da ih prilikom donošenja novog zakona o osobnoj asistenciji ne smije ignorirati.

 

„Usluga osobne asistencije od životne je važnosti osobama s invaliditetom, a oni koji je pružaju, osobni asistenti i asistentice, su istinski esencijalni radnici“, poručio je na današnjoj konferenciji za medije pod nazivom “Osobni asistenti zaslužuju bolje uvjete rada” Nikola Ptić, tajnik Regionalnog industrijskog sindikata.

Sindikalna inicijativa „Osobni asistenti zajedno“ od svog osnutka 2021. upozorava na vrlo težak položaj radnika/ca koje pružaju uslugu osobne asistencije, a danas su njeni članovi ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poručili kako je vrijeme da se nagomilani problemi adresiraju u novom Zakonu o osobnoj asistenciji za kojeg se očekuje da će biti donesen do kraja 2022. godine.

Ptić je više puta istaknuo da su korisnici, osobe s invaliditetom, razlog postojanja usluge, i moraju biti u središtu svi razgovora i svih rješenja problema u sustavu, ali odmah uz njih stoje i osobni asistenti, koje Ministarstvo dosad nije uključilo u proces izrade novog Zakona.

Foto: Lovorka Šošić, CMS


„Važno je da Ministarstvo ne dopusti da se plaće i uvjeti rada asistenata određuju arbitrarno, od poslodavca do poslodavca, prema tržišnim kriterijima, jer radi se o javnoj socijalnoj usluzi i oni koji je pružaju moraju biti tretirani kao esencijalni radnici a njihova prava jednaka pravima radnika u javnom sustavu socijalne skrbi“, zaključio je Ptić.

„Asistenti su nama doslovno naše ruke i noge“

Inicijativu “Osobni asistenti zajedno” pokrenuli su udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom, a njen je cilj unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica što bi se onda pozitivno odrazilo i na kvalitetu usluge i koristilo samim korisnicima. Trenutni sustav – u kojem osobni asistenti rade psihički i fizički vrlo zahtjevan posao za plaću od 2.000kn za pola radnog vremena, uglavnom putem ugovora na određeno – osim što ne odgovara radnicima koji zbog loših uvjeta odlaze na druga radna mjesta, loš je i za korisnike tih usluga.

“Za naše asistente zahtijevamo plaću dostojnu čovjeka u 21. stoljeću, a nama potreban fond sati asistencije. Neprihvatljivo je da osobni asistenti imaju satnicu 21,74 kn! U tih sat vremena primjerice korisniku pomaži oko osobne higijene i u kućanstvu, a i da odu negdje. Dok je s druge strane neprihvatljivo da sve svoje potrebe korisnici moraju u većini slučajeva isplanirati u 4h dnevno!”, na konferenciji je istaknula Melani Boris, korisnica osobne asistencije i članica Inicijative mladih s invaliditetom.

Jedan od velikih problema s kojim se korisnici usluge suočavaju jest što ne postoji individualizirani pristup prilikom određivanja koliko je sati asistencije nekom potrebno. „Nije isto osobi koja živi sama ili s obitelji, studira ili radi te je zato potrebno sagledati sve aspekte svakodnevnog života. Asistenti su nama doslovno naše ruke i noge, te nam omogućuju samo djelić samostalnog i neovisnog života zbog ograničenja rada poslije 22h ili neradnim danima. Zahtijevamo pravo na asistenciju i tada, ali opet na fer način prema osobnom asistentu uz uvećanu satnicu za rad noću, nedjeljom i praznikom. Prestari smo za čekanje, a premladi na život kao u staračkom domu”, zaključila je Boris.

Kolektivni ugovor kao rješenje

Konkretne prijedloge vezane uz zakon o osobnoj asistenciji iznio je jedan od koordinatora inicijative Hrvoje Ćurlin, ujedno i osobni asistent:

- uvrštavanje zanimanja u nacionalnu klasifikaciju zanimanja i definiranje standarda zanimanja
- jasno definiranje opsega poslova i načina kontrole rada kojima bi se spriječilo da se asistente iskorištava da rade poslove koji nisu u opisu posla
- besplatna i svima dostupna profesionalna edukacija i stručno usavršavanje
- podizanje plaće na minimalno 6.000 kn za puno radno vrijeme uz sve prateće dodatke za staž, otežane uvjete rada
- zapošljavanje putem ugovora na neodređeno

Istaknuo je i kako se posebna pozornost treba posvetiti zaštiti na radu kako bi asistenti bili zaštićeni od pretjeranih i štetnih fizičkih napora, kao i od psihičkih ugroza poput prekomjernog stresa, mobbinga, maltretiranja od strane korisnika, obitelji korisnika ili poslodavca.

Foto: Radnička prava


Najbolji model garancije poštivanja prava ova sindikalna inicijativa vidi u potpisivanju nacionalnog kolektivnog ugovora „kako bi se izbjeglo jednostrano smanjivanje prava od strane poslodavaca te kako bi kroz socijalni dijalog s poslodavcima i ministarstvom bilo omogućeno kontinuirano poboljšavanje plaća i uvjeta rada osobnih asistenata”, te je pozvao ministarstvo da na korist svih dionika usluge osobne asistencije što prije adresira ove goruće probleme i omogući kvalitetno provođenje usluge“ zaključio je Ćurlin.

Snaga je u zajedništvu

Podršku zahtjevima inicijative pružila je i Sandra Kasunić iz Centra za mirovne studije navodeći kako su pravo na rad, pravednu plaću, socijalnu sigurnost, zdravstvenu skrb i adekvatan standard života dio ekonomskih i socijalnih ljudskih prava te su sastojci za dostojanstven život kao i na sudjelovanja u našem društvu i koje nam garantira naš Ustav.

“Kako bi uključivo društvo postalo realnost, država mora osigurati kvalitetnu i održivu osobnu asistenciju zbog čega oni koje je pružaju odnosno osobni asistenti trebaju biti adekvatno plaćeni te im trebaju biti osigurani stabilan radni odnos i adekvatni radni uvjeti”, zaključila je Kasunić.

Na kraju konferencije Nikola Ptić je naveo kako se nadaju da će ministarstvo uvažiti njihove prijedloge i otvoriti dijalog s inicijativom i sindikatom, te pozvao sve osobne asistente da se pridruže borbi za bolja radna mjesta: “Ono što je najvažnije jest da se što više osobnih asistenata i asistentica priključi inicijativi Osobni asistenti zajedno i Regionalnom industrijskom sindikatu, jer naša je snaga je u tome da smo zajedno, da smo brojni i glasni, tako možemo promijeniti stvari i izboriti se dostojanstvena radna mjesta! Pogledajte našu Facebook stranicu Osobni asistenti zajedno i javite nam se!”


Prijenos cijele konferencije za medije možete pogledati na LINKU, a fotogaleriju na dnu stranice.


Autorica naslovne fotografije: Lovorka Šošić
Autor teksta:

Jakov Kolak

FOTO GALERIJA
    Preporučite članak: