Large 20210410 192626 2048x1152

Od 3.215 glasačkih listića koje su predali radnici skladišta Bessemer, 1.798 glasova bilo je protiv udruživanja, a 738 glasova za. Organizatori su se obvezali da će nastaviti borbu protiv Amazonove antiradničke i protu sindikalne politike.  

Rezultati povijesnog glasanja o sindikaliziranju u skladištu Amazona u Bessemeru u američkoj saveznoj državi Alabami bili su razočaranje za organizatore s obzirom da nije postignut potreban broj glasova kako bi se sindikat priznao. Međutim, radnici i organizatori obvezali su se da će nastaviti svoju borbu. Prema konačnim rezultatima koje je u petak, 9. travnja, proglasio Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB), od 3.215 glasačkih listića koje su predali radnici skladišta Bessemer (BHM1), 1.798 glasova bilo je protiv udruživanja, a 738 glasova bilo je za. Ostatak glasova je ili poništen ili osporen i prolaze postupak provjere. Za priznavanje sindikata bila je potrebna jednostavna većina.

Sindikat maloprodaje (RWDSU), koji je pomogao u organiziranju radnika, istaknuo je da više od 500 glasačkih listića tek treba izbrojati jer je Amazon iz različitih razloga osporio njihovu valjanost. Glasanje se provodilo osam tjedana - između 8. veljače i 29. ožujka. S obzirom na pandemiju COVID-19 glasački listići predani su poštom. Odaziv je bio gotovo 55%.

Komentirajući rezultate, RWDSU je ukazao na metode uništavanja sindikata i neprestane napore Amazona kako bi značajno ograničio sindikalno organiziranje i osnažio protu-sindikalnu propagandu. U izjavi objavljenoj u petak, RWDSU je najavio da protiv Amazona podnijeti tužbu za nepravednu radnu praksu (ULP), žaleći se na način provođenja izbora i Amazonovo upletanje u NLRB.

RWDSU je izjavio da će zatražiti „saslušanje njegovih prigovora kako bi se utvrdilo treba li poništiti rezultate izbora jer je ponašanje poslodavca stvorilo ozračje zbunjenosti, prisile i / ili straha od odmazde i tako radnicima ometalo slobodu izbora."

"Amazon je pokušao sve kako bi manipulirao vlastitim radnicima“ ", rekao je Stuart Applebaum, predsjednik RWDSU-a. "Nećemo dopustiti da Amazonove laži, obmane i ilegalne aktivnosti ostanu neosporene."

Sindikat je ponovio svoje žalbe u vezi s blitzkriegom anti-sindikalnih reklama, što je uključivalo stalnu salvu e-mailova i SMS-ova radnicima, angažiranje savjetodavnih tijela za uništavanje sindikata, pa čak i prisiljavanje radnika da prisustvuju obveznim anti-sindikalnim predavanjima i grupnim sjednicama.

RWDSU je također istaknuo da je Amazonova najočitija protu-sindikalna aktivnost zaobilaženje odluke NLRB-a da dopusti postavljanje kutije za glasačke listiće u prostorijama skladišta i navođenje poštanskih službi da umjesto toga instaliraju poštanski pretinac. "To su učinili jer im je pružalo mogućnost zastrašivanja radnika", dodao je Applebaum. Amazon ima neslavnu povijest uništavanja sindikata u Sjedinjenim Državama, gdje zapošljava gotovo 900 000 zaposlenika od 2020.

Ponavljajući zahtjev RWDSU-a za sveobuhvatnom istragom o "ponašanju tvrtke u korumpiranju" izbornog procesa, Applebaum je izjavio da "Radnici zaslužuju bolje od načina na koji se Amazon ponašao tijekom ove kampanje. Kampanja dokazala da je najbolji način da radnici zaštite sebe i svoje obitelji - udruživanje u sindikat. "

Unatoč rezultatima, radnici u skladištu Bessemer i dalje pokazuju volju da nastave s borbom. Darryl Richardson, prvi radnik koji se obratio RWDSU-u radi udruživanja radnika 2020. godine, potaknuvši cijeli pokret, tweetao je "Borba nije gotova, još jedna runda."Chris Smalls
, bivši radnik Amazona u skladištu Staten Islanda u New Yorku, koji je otpušten zbog uspješnog organiziranja radnika za sigurne uvjete tijekom pandemije, također je poslao pozitivnu poruku o nastavku i širenju borbe. "Znam da su ljudi razočarani, ali nemojte biti, uvjeravam vas da su se druge lokacije već počele organizirati", kaže njegov tweet.

Organizacijski napori već su započeli u drugim Amazonovim skladištima zahtijevajući sigurna radna mjesta i boreći se protiv izuzetno dugog radnog vremena. U međuvremenu su se preko društvenih mreža slile poruke podrške za sindikalne organizatore u Bessemeru..

Naslovna fotografija: BAmazonUnion / Twitter
S engleskog preveo:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: