Large 71776218 3074510395909016 7902092908075941888 o

 

Medicinske sestre i tehničari okupljeni u inicijativu Medicinske sestre i tehničari zajedno danas su održali prosvjed za bolje uvjete rada i nova radna mjesta u sustavu zdravstva. Otprilike 2.000 sudionica prosvjeda okupilo se kako bi upozorilo na sve gore uvjete u kojima medicinske sestre i tehničari rade, kao i nezadovoljstvo nedavno potpisanim dodatkom granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo.

Inicijativu su pokrenule tri medicinske sestre s Odjela za neurologiju KBC-a Zagreb koje su kroz tri tjedna uspjele okupiti preko 10 tisuća kolegica u grupe na društvenim medijima te organizirati prosvjed. U svojim govorima iste tri medicinske sestre - Božica Bogdan, Sandra Kolak i Sanda Alić - govorile su o problemima koji proizlaze iz nedovoljnog broja medicinskih sestara u sustavu, naglasivši pritom slučaj Klinike za ženske bolesti i porode u Zagrebu gdje za 24 pacijentice u određenim smjenama skrbi samo jedna medicinska sestra.

U tom kontekstu, govornice su se osvrnule na paradokse s kojima se danas pacijenti i zdravstveni radnici susreću unutar sustava: iako je pravo na zdravstvenu zaštitu zajamčeno Ustavom, u praksi ispada kako ona nije dostupna svima, već samo onima koji si mogu priuštiti odlazak u privatni sustav zdravstva. S obzirom na to da takvih nema mnogo, organizatorice su se upitale kako je moguće da se o RH još uvijek govori kao socijalnoj državi – kada bi puno točnija definicija bila “država socijalnih slučajeva”.

Kako bi se zaštitilo zdravlje pacijenata, ali i samih medicinskih sestara, napomenule su organizatorice, potrebno je puno više od onoga što je sadržano u najnovijem dodatku kolektivnom ugovoru. Podsjetimo, u rujnu su reprezentativni sindikati pristali na četripostotno povećanje dodatka na plaću za iznimnu odgovornost, te 3 posto povećanja dodatka na uvjete rada. Iz organizacijskog odbora objasnili su da zbroj tih povećanja “u konačnici iznosi 45 kuna neto za sestru s 25 godina radnog staža i smjenskom radu na bolničkom odjelu”.

Tijekom govora naglašeno je i kako je hrvatski zdravstveni sustav rezultat rada i odricanja mnogih generacija, zbog čega je zaposlenima u ovom sektoru posebno teško svjedočiti njegovom propadanju zbog loše organizacije i financijskih rezova. Kako bi se to propadanje zaustavilo, uz stihove klasika Kad se male ruke slože, medicinske sestre i tehničari najavili su nastavak zajedničkih akcija te ustrajnost na poboljšanju kvalitete sustava zdravstvene zaštite.


Izvor naslovne fotografije: Radnička prava
Vijest napisala:

Ana Vračar
    Preporučite članak: