Large naslovna

Veljača u sebi nosi najmanje dana, ali popis radničkih akcija i ovoga je mjeseca dug. Oko milijun administrativnih radnika i radnica štrajkalo je u Zapadnom Bengalu u Indiji, a s radom se pošteno zastalo i na svih 150 britanskih sveučilišta. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u veljači.

 

Oko milijun administrativnih službenika i službenica indijske savezne države Zapadnog Bengala prestalo je raditi sredinom veljače. Na štrajk su uspješno pozvale 33 organizacije povezane s različitim političkim strankama i sindikatima. Radnici i radnice zahtijevaju povećanje tzv. naknade za skupoću (dodatak na plaću zbog rasta cijena), koja u Zapadnom Bengalu trenutno iznosi samo tri posto, dok se u većini ostalih indijskih država kreće između 20 i 40 posto osnovne plaće.

Ovoga su mjeseca štrajkali i radnici u proizvodnji električne energije u Tamil Naduu, tražeći ugovore na neodređeno. Oko 1.300 radnika i radnica iz NLC Tamil Nadu Power Limited (NTPL) u Thoothukudiju, uključujući inženjere, tzv. kvalificirane i nekvalificirane radnike, priključilo se štrajku. Mnogi od njih na povremene su i privremene ugovore već deset godina zaposleni u elektrani Thoothukudi. Radnici traže i tjedni odmor (trenutno na to nemaju pravo), isplatu za prekovremeni rad i provedbu tripartitnog sporazuma “jednake plaće za jednak rad” iz 2020. godine.

Malezijski zdravstveni radnici i radnice najavili su štrajk, ako vlada skoro ne provede značajne reforme. Iz Malezijske liječničke udruge (MMA, koja ima preko 10.000 članova i članica, upozorili su da je zdravstveni sustav godinama "napregnut do krajnjih granica". Osim nedostatka radnih mjesta na neodređeno koja bi liječnicima pružila sigurnije zaposlenje, ukazali su i na problem niskih plaća, dugačkog radnog vremena i pretrpanog rasporeda javnih zdravstvenih radnika i radnica.

Masovne radničke akcije organizirane su ovoga mjeseca i u Velikoj Britaniji, gdje su štrajkali radnici i radnice na svih 150 britanskih sveučilišta. Oko 70.000 članova i članica Sindikata sveučilišta i koledža (UCU) u štrajk se uključilo zahtijevajući veće plaće i bolje radne uvjete, ali i protestirajući protiv mirovinskih rezova. Nastavak radničkih akcija najavljen je za ožujak, bit će to pravo marčano sunce.

Ostajemo još malo u sektoru obrazovanja – u Grčkoj su se nedavno intenzivirali prosvjedi protiv antiradničkih reformi usmjerenih na škole i učitelje diljem zemlje, a koje gura konzervativna vlada pod vodstvom Nove demokracije (ND). Masovne mobilizacije održane su diljem zemlje sredinom veljače, kao odgovor na pozive sindikata nastavnika, Grčke federacije učitelja (IOC) i Federacije službenika za srednje obrazovanje (OLME), kao i učeničkih skupina i roditeljskih udruga. Prosvjednici su zahtijevali da se ukine zakon koji otvara put komercijalizaciji školskog obrazovanja. Tražili su i povećanje plaća u skladu s inflacijom, bolje ugovore o radu, reguliranje povremenih ugovora s punim beneficijama, itd.

U marokanskom su gradu Rabatu radnici ovoga mjeseca prosvjedovali ispred poslovnice francuske maloprodajne kompanije Carrefour, franšize od skoro 14 tisuća trgovina diljem svijeta. Njihov razlog za protest nije iz standardnog radničkog kataloga. Naime, Carrefour je nedavno najavio suradnju i otvaranje novih poslovnica s izraelskom tvrtkom Electra Consumer Products i podružnicom joj Yenot Bitan, lancem supermarketa. Članovi i članice marokanskog ogranka pokreta pokreta BDS (“Bojkot, deinvestiranje, sankcije”) prosvjedovali su ispred Carrefoura u Rabatu zbog ugovora s izraelskim tvrtkama uključenima u izgradnju i održavanje ilegalnih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima.

Još je lani u studenom sedam istaknutih francuskih i palestinskih sindikata i nevladinih organizacija objavilo izvješće u kojem se detaljno navodi kako je Carrefour ignorirao i francuske i međunarodne pravne i etičke obveze sklapajući partnerstva s tvrtkama koje su "izravni i neizravni akteri u kolonizaciji Palestine od strane Izraela, što je ratni zločin koji je osudio i UN.”


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: UCU/Radnička prava
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: