Large naslovna

U Alabami tjednima štrajkaju zatvorenici, u istočnom Jeruzalemu opći je štrajk održan u znak protesta izraelskoj opsadi, a u Iranu se granaju i intenziviraju radničke akcije i feministički prosvjedi diljem zemlje. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u listopadu.

 

Nastavljaju se radničke akcije u Iranu, o kojima smo pisali i prošloga mjeseca. Radnici u tvornici u Asaluyehu u naftom bogatoj iranskoj pokrajini Bushehr stupili su ovoga mjeseca u štrajk. Na društvenim mrežama objavljene su snimke radnika koji uzvikuju “Ne bojte se, zajedno smo” i “Smrt diktatoru”. Protuvladini prosvjedi i štrajkovi tjednima se šire na kritične sektore iranskog gospodarstva, zahvatili su i industriju nafte i plina. Podršku radnicima naftne industrije iskazao je i sindikat šećerane Haft Tappeh, naglasivši važnost zajedničke borbe.

U njihovom pismu podrške stoji: “Pobuna žena na ulicama treba našu podršku. Žene su se u ovoj zemlji odlučile za velike promjene, promjene koje bi mogle omogućiti emancipaciju žena u drugim krajevima, pokazati im da je moguće. Ovaj snažan i divljenja vrijedan pokret treba povezati s radničkim štrajkovima diljem zemlje. Za emancipaciju od diskriminacije, ugnjetavanja i siromaštva, za kruh i slobodu, nećemo ostaviti žene revolucije same. Djevojkama sunca i revolucije: dan nakon vaše pobjede, cijeli svijet će vam pljeskati. Sve ste nas naučile važne lekcije o otporu i izdržljivosti. Živjelo radničko jedinstvo i solidarnost za emancipaciju! Zajedno za generalni štrajk u svim sektorima proizvodnje!”

U izbjegličkom kampu Shuafat i okolnim četvrtima u okupiranom istočnom Jeruzalemu ovoga je mjeseca održan opći štrajk u znak prosvjeda protiv višednevne izraelske opsade kojom je Palestincima dokinut pristup osnovnim potrepštinama. Trgovine su ostale zatvorene, ulice prazne, radnici i radnice odbili su ići na posao. Studenti na Sveučilištu Birzeit, na području Ramale, bojkotirali su nastavu u znak solidarnosti sa stanovnicima Shuafata, na koji su izraelske snage ispalile i suzavac dok su marširali protiv opsade. Štrajkovi solidarnosti održali su se i u Nablusu.

U Australiji je oko 150 Appleovih maloprodajnih radnika i radnica nakratko prekinulo rad zbog spora oko novog poslovnog sporazuma kojim se radnicima smanjuju plaće. Radnici su pritom najavili da će i ubuduće nastaviti provoditi niz manjih obustava rada. Glavni se utjecaj njihovih akcija zasad osjeti u dvije trgovine u Brisbaneu i jednoj u Newcastleu, gdje Sindikat radnika maloprodaje i brze hrane (RAFFWU) ima najveću pokrivenost.

U SAD-u pak tjednima štrajkaju zatvorenici u zatvorskom sustavu Alabame. Neplaćeni zatvorenici obavljaju najveći dio poslova u zatvorima pa je njihova obustava rada ozbiljno utjecala na pranje rublja, kuhanje obroka i funkcioniranje zatvora općenito. Dok je Odjel za zatvorske ustanove Alabame (ADOC) požurio poručiti da su štrajkovi uglavnom okončani, zatvorenici u pet od 14 zatvora u državi i dalje štrajkaju. Štrajkovi su se nastavili u popravnim ustanovama St. Clair, Staton, Donaldson, Fountain i Bibb, u kojima je smješteno oko 7.000 ljudi. Štrajk zatvorenika započeo je krajem rujna sa zahtjevima za reformama politike uvjetnog otpusta i maloljetničkih prijestupa te oformljavanjem nadzornog odbora za istraživanje mogućih pogrešnih osuda.

Zdravstvene radnice u Ujedinjenom Kraljevstvu organizirale su se protiv deportacije tražitelja azila u Ruandu. Radnice Lianna Reynolds i Sepideh Saleh koautorice su apela kojim se prosvjeduje protiv vladinog plana da deportira tražitelje azila u Ruandu. Apel je potpisalo preko 400 zdravstvenih radnika i radnica. U intervjuu za Peoples Health Dispatch možete poslušati radnice koje objašnjavaju što ih je potaknulo na sastavljanje apela i kako vide odgovornost zdravstvenog sektora u ovakvim situacijama.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna foto: Prazne ulice za vrijeme štrajka u istočnom Jeruzalemu, FOTO: Mohammad Kolgasi, Radnička prava
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: