Large prosvjed socijalnih radnica 3

Za kraj godine Igor Livada i Jovica Lončar pripremili su nam okviran pregled radničkih akcija u 2021. godini.


Tijekom 2019. godine smo svakodnevnim pregledom portala N1 televizije, Novog lista i Radničkih prava uz povremenu nadopunu s nekog drugog za temu relevantnog medija zabilježili radničke akcije kod 34 različita poslodavca pri čemu smo kad je akcija bila usmjerena na cijeli sektor (npr. škole, fakulteti) uzimali zbirno ime sektora. Istom smo metodologijom 2020.
zabilježili akcije kod 12 poslodavaca. Ove godine smo registrirali akcije kod 18 poslodavaca što je blagi porast prosvjednih aktivnosti u odnosu na prošlu godinu, ali je do rasta primarno došlo zbog nezadovoljstva oko cijepljenja, covid potvrda i testiranja u javnom sektoru. Uz aktivnosti vezane uz pandemiju zanimljivo je da bilježimo dosta metode borbe koje ne spadaju u uobičajene kao što su otvaranje bolovanja u svrhu pritiska poslodavaca, odbijanje vraćanja zadužene opreme, uništavanje imovine nadređenih, a tu je i optužba za robovlasništvo kao sredstvo da se poslodavca prisili na isplatu. Istina, kad je ukupni broj akcija nizak, onda će i neortodoksne metode privući više pažnje, ali ih je svejedno zanimljivo zabilježiti kao oblik radničkog borbenog kompleta. Važno je imati na umu da ovo nije sveobuhvatan nego tek okviran pregled pa je stoga nužan oprez pri izvođenju zaključaka. 

U siječnju je pedesetak radnika Brodotrogira, nakon što četiri mjeseca nisu primili plaću, protestiralo pred ulazom u brodogradilište. Firma koja je zapošljavala preko 3000 radnika spala je na njih 250, onima koji su dobili otkaz nisu uplaćene otpremnine, doprinosi se ne uplaćuju preko godinu i pol, zaštitna oprema se ne nabavlja. Radnici su osnovali i stožer za obranu firme. 

S akcijama nastavljaju i u veljači kada bilježimo i bijeli štrajk radnika sanitetskog prijevoza koji traže da se vozačima saniteta vrati oduzeti koeficijent složenosti poslova.

Ožujak je donio podnošenje stečajnog prijedloga za Brodotrogir od strane Fine zbog četiri mjeseca neprestane blokade računa te prosvjed radnika Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koji su tražili smjenu uprave kazališta.

U travnju bilježimo prosvjed socijalnih radnika koji su prosvjedom htjeli upozoriti na loše radne uvjete u sustavu. 

Sindikat novinara je 3. svibnja na Svjetski dan slobode medija simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne šutnje upozorio na loše radne uvjete i položaj medija. Prosvjeduju i radnici Klinike za tumore u Zagrebu nezadovoljni ponašanjem nadređene.

Lipanj donosi slučaj nepalskih radnika koji su poslodavca na Visu optužili da ih je držao u robovlasničkom odnosu. Čini se da su radnici optužbu za robovlasništvo iskoristili kao metodu pritiska na poslodavca koji im je kasnio s plaćama. Radnice tekstilne tvornice Orljava iz Požege koja je u državnom vlasništvu prosvjedovale su zbog tri neisplaćene plaće i mogućeg stečaja firme. Vlada je pristala podmiriti dugovanja. Slučaj Orljava detaljno smo pokrili i na našem portalu.

U srpnju bilježimo akciju radnika na zagrebačkom Črnomercu koji je, zbog višemjesečne neisplate plaće, šefu sjekirom razbio automobil.

U kolovozu Orljava zbog duga od 30 milijuna kuna odlazi u stečaj, a radnice na cestu. Orljava tako postaje samo još jedna u nizu uništenih tekstilnih tvornica.

U rujnu prosvjeduju medicinske sestre i tehničari koji pred Vrhovnim sudom u Zagrebu uz prisilu na cijepljenje ističu teške uvjete u kojima rade. U Splitu ortopedi KBC Split kolektivno otvaraju bolovanje nezadovoljni preustrojem Odjela za ortopediju.

Listopad donosi prosvjed zdravstvenog osoblja i manjeg broja radnika centara za socijalnu skrb zbog uvođenja obaveznih covid potvrda i obveze testiranja za radnike navedenih sektora. KBC Zagreb najavljuje opomene pred otkaz. Splitski ortopedi se nakon gotovo tri tjedna kolektivnog bolovanja vraćaju na posao. Sa štrajkom, u organizaciji Sindikata radnika digitalnih platformi, a zbog kašnjenja isplata od strane kompanije, kreću vozači Ubera. Trosatni je bojkot doveo do uplata neisplaćenih naknada, ali nije riješio težak položaj vozača. Kontrolori leta aerodroma u Zagrebu održali su prosvjed upozorenja zbog zastrašivanja od strane direktora. Protiv radnika koji je u srpnju šefu sjekirom uništio automobil podignut je optužni zahtjev za 10 mjeseci zatvora uvjetno. Radnik je čin priznao, a istraga je pokazala da je napao pogrešan auto.

U studenom se nastavljaju prosvjedi protiv covid potvrda, ovaj put u javnim i državnim službama. Bilježimo i zanimljiv prosvjed popisivača stanovništva koji su zbog kašnjenja isplata odlučili ne vratiti službena računala Državnom zavodu za statistiku. Nakon splitskih ortopeda u rujnu, metodu kolektivnog otvaranja bolovanja koriste i radnici varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo protestirajući protiv povratka na posao smijenjene voditeljice odjela. Bilježimo i zanimljiv slučaj u sportskom sektoru: igrači Nogometnog kluba Šibenik su stupili u jednodnevni štrajk jer im kolumbijski vlasnici koji su nedavno preuzeli klub kasne s plaćama.

U prosincu prvi otkaz u prosvjeti zbog odbijanja cijepljenja i testiranja dobiva nastavnik u bjelovarskoj srednjoj školi. Radnice Orljave, koje su bez posla ostale ljetos nakon što je firma otišla u stečaj, okupile su se ispred dućana svog bivšeg poslodavca tražeći isplatu otpremnina. Vlasnici NK Šibenik priznali da imaju financijskih problema i da kasne s plaćama.


Autor naslovne fotografije: Ivan Bilobrk

Igor Livada i Jovica Lončar
    Preporučite članak: