Large 52586585 2345305162155249 4461637036679364608 n

 

Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a objavio je 13. siječnja kako će protiv sedmorice oporbenih zastupnika Nacionalne skupštine (AN) Venezuele unilateralno provesti mjere prisile.

Prema službenom priopćenju američke agencije, kažnjava ih se zbog "neuspjelog pokušaja" da "nelegitimno preuzmu kontrolu nad Narodnom skupštinom" i zbog toga što su, navodno, spriječili krajnje desnog vođu opozicije i samo-proglašenog privremenog predsjednika "Juan Guaidóa i ostale zastupnike u sudjelovanju na, Ustavom propisanim, izborima za vodstvo Nacionalne skupštine".

Popis zakonodavaca prema kojima je američka vlada poduzela sankcije uključuje sve novoizabrane članove za vođenje Nacionalne skupštine: predsjednika Luisa Eduarda Parra Riveru, prvog potpredsjednika Franklyna Leonarda Duartea, drugog potpredsjednika Josea Gregoria Noriegu Figueroa i tajnika Negala Manuela Moralesa Lloveru. Prestala tri zastupnika su José Dionisio Brito Rodríguez, zakonodavac koji je optužio Guaida osudio da je dio korupcijske sheme unutar parlamenta; Conrado Antonio Pérez Linares i Adolfo Ramón Superlano koji su povezani s navodnim nepravilnostima.

Američka je vlada u svojoj izjavi te zakonodavce nazvala "službenicima venecuelanske vlade" usprkos činjenici da svi pripadaju različitim oporbenim strankama te da je u Venezueli zakonodavna vlast neovisna o izvršnoj vlasti. U izjavi je također navedeno da bi se, ukoliko ti poslanici "stanu na stranu naroda Venezuele i Juan Guaidoa kao njihovog legitimnog vođe“, sankcije mogle povući.

Ti isti zastupnici suočeni sa sankcijama, Parra, Duarte, Noriega i Morales, izabrani su, u skladu s Ustavom, 5. siječnja kao novi članovi odbora AN-a s glasovima 81 zastupnika. Međutim, Guaidó i njegovi pristaše odbacili su te rezultate i održali paralelnu sjednicu parlamenta u uredu oporbenog lista El Nacional, gdje je on „ponovno izabran“ za predsjednika glasovima navodno stotine zastupnika. Dva dana kasnije, nekoliko minuta nakon što je zaključeno plenarno zasjedanje s novoizabranim vlastima, on je na silu provalio u parlament i prisegnuo kao "reizabrani predsjednik" i ponovo se proglasio "privremenim predsjednikom" zemlje. Guaidó je u tome, kao i uvijek, dobio podršku Sjedinjenih Država i Lima grupe.

Venecuelanska vlada osudila je ovaj novi napad američke administracije kojim se uvode "unilateralne mjere prisile" protiv državnih službenika. Venecuelanske vlasti u izjavi su navele da administracija Donalda Trumpa "namjerava prikriti svoj očigledan neuspjeh u pokušaju da silom provede promjenu vlasti". Vlada je ponovno potvrdila kako „nikakav vanjski pritisak neće skrenuti Venezuelu s puta neovisnosti i provođenja suverene demokratske volje njenih građana.

Prošlog tjedna, 9. siječnja, venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza na konferenciji za novinare osudio je namjere Sjedinjenih Država da interveniraju na parlamentarnim izborima u zemlji. Arreaza je otkrio diplomatsku notu američke vlade upućenu nekolicini zemalja u kojoj od njih traži međunarodnu potporu na izborima za Nacionalnu skupštinu koji bi ove godine trebali biti održani u Venezueli. Pismo je datirano 17. prosinca, nekoliko tjedana prije nego što je 5. siječnja u zemlji započeo parlamentarni proces.

Slika 1 - Venezuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza osudio je administraciju Donalda Trumpa zbog intervencije u parlamentarne izbore u zemlji. Izvor VTV


"Osuđujemo intervencionističke strategije vlade Sjedinjenih Država protiv suvereniteta i volje venecuelanskog naroda (...) Ministarstva vanjskih poslova svijeta proslijedila su dokument, diplomatsku notu od 17. prosinca iz ambasade Sjedinjenih Država u kojoj je priložen dokument pod nazivom: Sjedinjenim Državama potrebna je podrška na izborima za Nacionalnu skupštinu 2020. u Venezueli“, rekao je Arreaza.

Arreaza je naznačio da je u dokumentu američka vlada inzistirala na formiranju prijelazne vlade u Venezueli i zadržavanju sankcija toj zemlji kako bi demokratski izabranog predsjednika Nicolása Madura primorala na ostavku.

"Inzistiraju na promjeni vlasti, da se izbori raspisuju po njihovom nahođenju, prema njihovim standardima, no to se u Venezueli neće dogoditi jer je narod suveren", rekao je Arreaza.

Izvor naslovne fotografije: Facebook
Tekst preveo: 

Jakov Kolak

Tagovi:

izbori    Preporučite članak: