Large endre mesaros svas fb

Arriva je izvorno britanska firma u sektoru putničkog prometa koju je 2010. preuzela njemačka državna željeznica Deutsche Bahn (DB). DB je željezničko poduzeće u vlasništvu Savezne Republike Njemačke i najveći je europski željeznički operater i vlasnik željezničke infrastrukture, a godišnje preveze 2 milijarde putnika. Arriva pokriva regionalni putnički promet izvan Njemačke, što uključuje lokalne autobusne i tramvajske linije, ali i nacionalne željezničke usluge. Prisutna je u 14 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska. U Sloveniji je prisutna od 2013. kada je od Veolia Transporta preuzela lokalne autobusne firme regijâ Štajerska te Dolenjska i Primorska. Arriva grupa Slovenija zapošljava oko 1000 radnika te je trenutno najveće autobusno poduzeće u državi.

Endre Mesaroš, vozač autobusa u poduzeću Arriva Dolenjska i Primorska, sa sjedištem u Kopru, i predsjednik Sindikata vozača autobusa Slovenije (SVAS) najnoviji je primjer sindikalista koji se zbog svog sindikalnog rada našao pod pritiskom uprave poduzeća koja mu prijeti otkazom.

Nakon sličnih prijetnji s kojima su se pred koji mjesec susreli Mile Zukič, sindikalni povjernik Sindikata Triglav Osiguranja u Kopru, i Saša Gržinič, predsjednik Sindikata poštanskih radnika Slovenije, na red je došao i Mesaroš kojem uprava želi udijeliti otkaz zbog, kako kažu, blaćenja ugleda firme te nanošenja financijske štete u visini od 80 centi. Naime, financijsku štetu od 80 centi Mesaroš je firmi nanio tako što je putnici greškom naplatio kartu za stanicu manje nego što je na karti naznačeno. A Mesaroš je firmu „blatio“ tako što je krajem lipnja na združenoj sjednici parlamentarnih Odbora za infrastrukturu, okoliš i prostor te Odbora za rad, obitelj, socijalna pitanja i invalide govorio o uvjetima rada u transportnom sektoru i nedaćama s kojima se susreću profesionalni vozači – kao glavne je probleme istaknuo neuređeno radno vrijeme pri čemu poslodavac sili vozače na lažiranje tahografa, ne vodi evidenciju prekovremenih sati, ne uplaćuje dodatno mirovinsko osiguranje, a poseban je problem tzv. vrijeme pripravnosti, period u kojem vozač čeka na kretanje, koje je niže plaćeno pa sili vozače na prekovremeni rad. Radne uvjete otežava i činjenica da kompanija u prometu drži islužene autobuse, uvezene sa zapadnog tržišta za nižu cijenu, čime se putnike dovodi u opasnost, a na vozače stavlja dodatni teret odgovornosti.

Velik dio navedenih problema prema riječima generalnog sekretara Obalne sindikalne organizacije KS 90 iz Kopra, Damjana Volfa, proizlazi iz neadekvatnog granskog kolektivnog ugovora koji se nije značajnije mijenjao od 2009. godine kada je sklopljen pod pristikom ekonomske krize koja je navedene godine u Sloveniji dosegla vrhunac.

Sjednica parlamentarnih odbora na temu radnih uvjeta i prava u sektoru prometa sazvana je na prijedlog zastupnika stranke Ljevica. Nedugo nakon sjednice parlamentarnog odbora Mesaroš je od uprave poduzeća dobio obavijest o pokretanju postupka redovnog otkaza ugovora o radu zbog povrede odredbi Zakona o radnim odnosima.

Ovo je već drugi put u posljednja tri mjeseca da uprava poduzeća prijeti Mesarošu otkazom tvrdeći da je svojim izjavama naštetio ugledu firme i tako se ogriješio o članak 37. Zakona o radnim odnosima koji propisuje da je radnik dužan suzdržati se od svih radnji koje bi materijalno ili moralno mogle štetiti interesu poslodavca. Mesaroš se prošli utorak u sjedištu firme na poziv uprave očitovao o svojoj „krivnji“ i sada čeka ishod postupka o otkazu radnog ugovora.

Pisma podrške u sindikat stižu sa svih strana Slovenije, pa su se uz matičnu središnjicu Konfederaciju sindikata 90 oglasili i Sindikat vatrogasaca, Sindikat zdravstvenih djelatnosti, Sindikat dizaličara Luke Koper, Sindikat poštanskih radnika, Sindikat radnika u energetici i rudarstvu, Sindikat lučkih radnika, građanska inicijativa Vstala Primorska - Vstani Slovenija, nevladina organizacija Centar za društvena istraživanja, parlamentarna stranka Ljevica i mnogi drugi.

Više o cijelom slučaju može se saznati u prilogu Radija Študent.

 

jl

 

Izvor naslovne fotografije: SVAS/Facebook
    Preporučite članak: