Large img 0250

Dana 28. lipnja Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) održao je tiskovnu konferenciju o završetku edukacijskog projekta pod naslovom Unaprjeđenje socijalnog dijaloga u željezničkom sektoru. Pored SŽH na ovom su projektu kao partneri sudjelovali Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) i Sindikat Infrastrukture HŽ-a (SiHŽ). Projekt je financiran u sklopu programa "Razvoj ljudskih potencijala" Europskog socijalnog fonda.

Osnovni cilj ovoga projekta sastojao se u "unapređenju kapaciteta sindikata kako bi došlo do ponovne i ojačane suradnje među socijalnim partnerima, čime bi uloga Sektorskog socijalnog dijaloga bila učinkovitija." SŽH dodaje: "Trenutačno stanje socijalnog dijaloga u tom sektoru nije na zavidnom nivou što je vidljivo iz sve češćih sukoba s upravama društava koja su nastala podjelom Hrvatskih željeznica. Cilj ovog projekta je unapređenje suradnje socijalnih partnera u željezničkom sektoru Hrvatske. Nedostatak tradicije socijalnog dijaloga i nespremnost na suradnju socijalnih partnera dodatni je otežavajući faktor. Sa svakom novom upravom izgradnja socijalnog dijaloga kreće od samog početka. Čak i razjedinjenost sindikata podupire status quo. Stoga, projekt naglašava važnost unapređenja kapaciteta sindikalnog članstva za vođenje učinkovitoga socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja za stvaranje pozitivnog radnog okruženja i jačanje međusobnog povjerenja sindikata kao socijalnih partnera u sektorskim vijećima."

U sklopu projekta održane su 4 sesije (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) na kojima je sudjelovalo oko 120 ljudi iz svih partnerskih sindikata na ovom projektu. Zoran Maršić, predsjednik SŽH, naglasio je kako je socijalni dijalog na niskim granama u željezničkom sektoru te da su sindikati poduzeli korake prema edukaciji i unaprjeđivanju svojih kadrova, dok se takvi ili slični koraci još čekaju kod poslodavca. Nadalje, naglasio je svoje zadovoljstvo rezultatima edukacije i dodao kako je edukacija o socijalnom dijalogu neophodna. Pritom je spomenuo kako ovo nije prvi put da SŽH sudjeluje u ovakvim projektima, tj. da je ranijih godina sudjelovao u projektima s kolegama iz Italije i Poljske.

zv


    Preporučite članak: