Large sssh presica

„Odbijamo sudjelovati u procesu savjetovanja o višku u Zagrebačkom Holdingu koji je farsa“, poručila je danas Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog Holdinga na medijskoj konferenciji, na kojoj je bila i naša Tea Radović.

 

Pregovarački odbor sindikata s kojim uprava Zagrebačkog Holdinga provodi savjetovanje o višku radnika nelegitimno je tijelo, poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), na današnjoj medijskoj konferenciji.

"Naime, to je tijelo sastavljeno za potrebe pregovaranja za sklapanje ugovora dok bi ovlasti za savjetovanje o višku radnika trebalo imati radničko vijeće. Budući da ono u Holdingu ne postoji, uprava bi savjetovanje trebala provoditi s predstavnicima svih sindikata koji djeluju u Holdingu." Iako je SSSH ponudio i ostalim sindikatima koji zastupaju radnike Holdinga, a nisu dio središnjice SSSH da se dogovore o povjerenicima koji bi imali ovlasti radničkog vijeća, oni na taj prijedlog nisu pristali.

Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog Holdinga stoga izlazi iz procesa savjetovanja kojeg smatra nelegitimnim i štetnim te poziva i ostale sindikate da učine isto. Naime, kako ističu, problemi likvidnosti Holdinga nastali su 2007. godine kad su zasebna trgovačka društva ujedinjena u Holding i dobila statuse podružnica, nakon čega počinju poslovati s gubitkom.

„Nikakve odgovornosti u tih proteklih 15 godina nitko nije snosio ni za jednu kunu koja je utrošena na razini Zagrebačkog Holdinga. Tih pet milijardi kuna o kojima danas govori gradonačelnik Tomašević, za koje kaže da su ključni razlog zašto se sada ide u otpuštanje radnika - tko će odgovarati za tih pet milijardi kuna? Da li ovi radnici sada koji trebaju biti otpušteni?“, istaknuo je Novosel dodavši kako smatraju da je pogrešno teret gubitaka prebaciti na radnike bez da se provodi dubinska analiza poslovanja i reorganizacija rada Holdinga.

Sindikati inzistiraju da se proces utvrđivanja viška radnika provodi na način da se provede sistematizacija radnih mjesta i analiza organizacije rada unutar svake podružnice zasebno, a ne na razini cijelog Holdinga kako se to sad čini. To je i obećano na siječanjskom sastanku s upravom Holdinga, objasnio je Slobodan Kapor, tajnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), ali obećanje nije ispunjeno.

Tako je uprava, primjerice, tražila popis pregovaračkog odbora sindikata u podružnici Čistoća za provođenje procesa sistematizacije radnih mjesta, ali do sastanka nikad nije došlo, kaže Zdravko Stoilković, glavni sindikalni povjerenik SSKH-a u podružnici Čistoća. „Izrada sistematizacije preduvjet je i jedini način utvrđivanja potrebnih radnih mjesta i potrebnog broja radnika, a poslodavac ne uvažava tu činjenicu i sad sam određuje potreban broj zaposlenika bez da je utvrdio stvarne potrebe jer sistematizacija nije napravljena“, ističe Stojiljković, objašnjavajući da je uprava do broja viška radnika o kojem se zadnjih mjeseci govori došla statističkom procjenom.

„Paušalno odrediti broj radnika koji su višak je krajnje neozbiljno. Riječ je o ljudskim sudbinama i radnim mjestima za koja ne postoji nikakav dokaz da su nepotrebna, sve dok nije napravljena sveobuhvatna analiza poslovanja po podružnicama“, rekao je Novosel.

S obzirom na to da proces zbrinjavanja kolektivnog viška radnika mora biti dovršen u roku od 90 dana, a uprava Holdinga najavila je da ga planira dovršiti do kraja ožujka, sindikati su odlučili da je sada krajnje vrijeme da se ovakvo štetno i neutemeljeno otpuštanje radnika zaustavi i da se proces utvrđivanja eventualnih viškova radnika odradi ispravno.

Poseban je problem, ističe Novosel, što se paralelno uz listu viškova radnika slažu i liste potreba za zapošljavanje agencijskih radnika. O štetnosti i zlouporabi agencijskog rada u Holdingu SSSH progovara već godinama. Kako je moguće da otpuštamo radnike, a s druge strane zapošljavamo nove, i to na nesigurne oblike rada, pitaju se radnici Holdinga.

Sve će ovo, ističe Koordinacija SSSH sindikata u Zagrebačkom Holdingu, dovesti do pada kvalitete usluga koje Holding pruža. Poručuju kako žele da Zagrebački Holding promjeni svoje poslovanje tako da usluge koje pruža građanima budu kvalitetnije, dostupnije, jeftinije te najavljuju da je njihovih više od 2.000 članova radnika Holdinga spremno započeti i s industrijskim akcijama ako uprava ne prekine proces utvrđivanja viškova u Holdingu i ne pristupi problemu ispočetka, s dubinskom analizom poslovanja i sistematizacijom radnih mjesta unutar svake podružnice.


Izvor naslovne fotografije: snimka zaslona
Vijest napisala:

Tea Radović

Tagovi:

sindikati otkaz    Preporučite članak: