Large zam

U Parizu se na međunarodnom samitu između 14. i 15. rujna sastalo više od 250 predstavnika sindikata. Povod sastanka bilo je pripremanje i formuliranje zajedničkog stava ususret najavljene konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja bi se trebala organizirati od 30. studenog do 11. prosinca u Parizu. Cilj UN-ove konferencije sastoji se u donošenju pravno obvezujućeg dokumenta za sve sudionice konferencije. Sindikati su najavili organizaciju ogromnih prosvjeda za 28. i 29. studeni. Glavna tajnica ITUC-a (International Trade Union Confederation) Sharan Burrow je rekla: „Industrijska transformacija je ključna za postizanje budućnosti s nultom stopom stakleničkih emisija. Mi smo uvjereni da je takva transformacija nemoguća bez učešća radnika na radnim mjestima i u nacionalnim planovima za naše ekonomije i industrije. Mi prihvaćamo odgovornost. Znamo da nema radnih mjesta na mrtvom planetu. Pariški ugovor mora zacrtati putanju svijeta prema nultoj stopi stakleničkih emisija i nultoj stopi siromaštva ako želimo vidjeti održivu budućnost za radnike i njihove zajednice“.

Nadalje, Burrow je naglasila da su sindikati razočarani jer nisu imali mogućnost sudjelovati u izradi prve varijante ugovora koja će se raspravljati na UN-ovoj konferenciji. Sindikati su se usuglasili oko stava da ugovor mora uključivati povećanu ambiciju smanjivanja emisija stakleničkih plinova i pravednu tranziciju za radnike u novoj industrijskoj budućnosti. Sukladno tome, sindikati su se usuglasili oko tri zahtjeva prema učesnicima UN-ove konferencije: 1. Ugovor iz Pariza mora obvezati nacionalne države na veće redukcije emisija stakleničkih plinova i stvoriti pravne uvjete za dodatne redukcije stakleničkih plinova ako okolnosti u neposrednoj budućnosti pokažu potrebu za takvim potezima; 2.  Ugovor mora definirati načine kojima će razvijene države osigurati 200 milijardi dolara potrebnih za adaptaciju do 2020. godine i odrediti načine kojima će se ovaj iznos povećati nakon 2020. godine; 3. Ugovor mora u operacionalnom segmentu uključivati obvezu prema pravednoj tranziciji jer je to nužno kako bi se riješili izazovi u svim industrijskim sektorima, a posebno uzimajući u obzir radnike u emisijski intenzivnim industrijama. 

Anabella Rosemberg iz ITUC-a pojasnila je za Radio Labour što sindikati točno podrazumijevaju pod izrazom pravedna tranzicija. Rosemberg objašnjava da pravedna tranzicija uključuje sveobuhvatnu političku strategiju koja će onemogućiti da radnici izvuku deblji kraj u nužnoj tranziciji globalne industrije. To znači stvaranje pritiska na vlade da implementiraju socijalne politike i zakone koji će štititi radnike na izlaznim vratima iz prljavih industrija, investiranje u otvaranje radnih mjesta u novim industrijama i obvezivanje poslodavaca na preuzimanje svoje porcije odgovornosti i dužnosti.

 

zv


    Preporučite članak: