Large poljo 3

 

Nedokumentirani talijanski i strani radnici organizirali su 21. svibnja štrajk zahtijevajući da se regularizacija primjeni na sve, objavio je sindikat poljoprivrednika („Unione sindacale di base (USB) Lavoro Agricolo“).

Sindikat je kritizirao Uredbu o ponovnom pokretanju koju je talijanska vlada usvojila prošle srijede jer je osigurala samo ''vrlo ograničeno otvaranje prepuno ograničenja i odredbi ''prema reguliranju položaja radnika" i to ''radi puke koristi tržišta, a ne da jamči njihovu pravo na život".

USB će isporučivati ​​voće i povrće prefekturama kao dio prosvjeda, kao poklon vladi koju optužuje da ignorira težak položaj nedokumentiranih radnika.

Apel je pokrenuo Aboubakar Soumahoro

Štrajk migrantskih poljoprivrednih radnika prvi je puta najavljen prošlog tjedna u videu koji je na Facebooku objavio sindikalni aktivist talijansko-obalobjelokošćanskog Aboubakar Soumahoro.

Fotografija - print screen Peoples Dispatch''Kao zemljoradnik, znam što znači naporno raditi više od 12 sati za plaću od 20 eura dnevno. Kao zemljoradnik, znam za gorčinu eksploatacije. Kao zemljoradnik, znam za usamljenost očaja. Rođen sam aktivist i odrastao sam kao sindikalist. Kao sindikalni aktivist obećao sam svojoj patnji'' i ''svim onim zemljoradnicima da ćemo se boriti do kraja kako bi se riješili lanaca eksploatacije'', rekao je u videu.

Uredba o ponovnom pokretanju, koju je vlada odobrila za ponovno pokretanje talijanskog gospodarstva nakon akutne faze krize s koronavirusom, ''sadrži mjeru za regulaciju'' radne snage, a ''ne za zdravlje ljudi'', naglasio je Soumahoro.

Kritizirao je činjenicu da se legalizacija odnosi samo na određene sektore, a isključuje druge.

''Protivimo se tome da se regulacija odnosi samo na one koji imaju dozvolu boravka koja je istekla nakon 31. listopada 2019, čime većina žrtava sigurnosnih odredaba koji su još uvijek na snazi biva isključena."

"Protivimo se tome da dozvola boravka ovisi o ugovoru o radu jer izlaže radnike eksploataciji, čineći ih ranjivima", rekao je sindikalist.

Iz tih razloga, ''mi zemljoradnici odlučili smo 21. svibnja stupiti u štrajk. Tog dana ćemo prekrižiti ruke jer nećemo skupljati voće ili povrće''.

Fotografija 2 - USB

Prosvjedna inicijativa

Štrajk će uključivati simbolični marš poljoprivrednih radnika koji će započeti u 9 sati ujutro na području Torretta Antonacci, u blizini Foggie. Prosvjednici će se prošetati selom kako bi stigli do prefekture grada Foggie, gdje će delegacija radnika predati voće i povrće predstavnicima vlasti.

Organizatori su također pozvali talijanske potrošače da 21. svibnja ne kupuju voće i povrće kako bi izrazili solidarnost ''sa zahtjevom reguliranja koji dolazi od vojske nevidljivih (radnika) na talijanskom selu i predgrađima'', rekao je USB Lavoro Agricolo.


Izvor naslovne fotografije: USB
Preveo:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: