Large zam

 

Radnici tvornice keksa i vafla Lasta d.d. iz Čapljine u vlasništvu hrvatske kompanije Zvečevo d.d. već dvije godine povremenim štrajkovima upozorenja vrše pritisak na upravu i obavještavaju javnost o čestim kašnjenjima u isplatama njihovih plaća i doprinosa.

S obzirom na nastavak kašnjenja i neisplata plaća i doprinosa, u ponedjeljak 6. lipnja, radnici Laste odlučili su se na jedini preostali korak: obustavu proizvodnje u tvorničkom postrojenju u Čapljini. Razlozi za obustavu proizvodnje, kako navode radnici, neisplata je tri zaostale plaće te neuplaćivanje doprinosa za mirovinsko osiguranje od rujna 2014. godine.

"Krajnje obespravljeni, bili smo prisiljeni na ovaj korak ne bojeći se više za svoja radna mjesta, jer nemamo više od čega živjeti", izjavila je za bh. federalnu novinsku agenciju Fenu Nikolina Čuljak, jedna od radnica čapljinske Laste. Navela je kako im je menadžment tvornice poručio da nemaju razloga za štrajk te kako su dobili informaciju da će s radnicima razgovarati tek u ponedjeljak.

"Mi ćemo do daljnjega biti u pogonu, ali nećemo raditi sve dok se ne ispune naši zahtjevi", ponovila je Čuljak, dodavši kako je u tvornici 90-ak radnika te da se njihova mjesečna primanja kreću od 1.400 kuna (360 KM) do 1.700 kuna (450 KM).

U međuvremenu je uprava čapljinske tvornice isplatila samo jednu zaostalu plaću, a radnici su nastavili svoj štrajk iščekujući razgovor s predstavnicima vlasnika – tvrtke Zvečevo d.d.

MK
    Preporučite članak: